Judecătoarele arestate pentru luare de mită vor să fie libere. Instanţa supremă judecă recursul

Instanţa supremă judecă miercuri recursul judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache la decizia de arestare preventivă dispusă de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită pentru soluţii în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu (fost Staicu).
Iulian Tudor
20 mart. 2013, 06:55
Judecătoarele arestate pentru luare de mită vor să fie libere. Instanţa supremă judecă recursul

Curtea de Apel Bucureşti a dispus în 15 martie emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru Viorica Dinu şi Antonela Costache, suspendate din funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti, avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu, scrie Mediafax.

Instanţa a mai dispus cercetarea în libertate a lui Marian Catrin, acesta având interdicţie de a părăsi ţara.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată atât de cei şase arestaţi, cât şi de procurorii anticorupţie, în cazul lui Marian Catrin, instanţa supremă urmând să judece miercuri, 20 martie, recursurile formulate în această cauză.

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut marţi Inspecţiei Judiciare să verifice dacă au fost respectate dispoziţiile legale la repartizarea aleatorie a cauzelor în cadrul Tribunalului Bucureşti, existând suspiciuni de manipulare a sistemului de repartizare a dosarelor.

În sesizarea trimisă Inspecţiei Judiciare, preşedintele şi vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală şi Adrian Bordea, cer să fie făcute verificări prealabile în cazul unor posibile încălcări ale îndatoririlor de serviciu ce pot constitui abateri disciplinare, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au demarat cercetări în cazul judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, a grefierului arhivar Sorin Vasilescu, de la Tribunalul Bucureşti, a unor avocaţi şi altor persoane, pentru luare şi dare de mită.

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, avocata Ileana Răducan, din Baroul Dolj, Marian Vasile, Marian Catrin, Angela Cîrlan şi Marius Neagu au fost reţinuţi de procurorii DNA în noaptea de 13 spre 14 martie, după percheziţii şi audieri care au durat mai multe ore.

Potrivit DNA, în acelaşi dosar sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, Daniel Petre, avocat în Baroul Bucureşti, şi soţia acestuia, Daniela Petre, pentru care procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile, precum şi fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu.

Judecătoarele Dinu şi Costache sunt suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu şi pentru a interveni şi în alte dosare.

Potrivit DNA, Viorica Dinu este cercetată pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, şi luare de mită, iar Antonela Costache este acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat miercuri solicitarea DNA de percheziţie corporală şi domiciliară, reţinere şi arestare preventivă a celor două judecătoare. Joi, CSM le-a suspendat pe cele două din funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti.

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii ianuarie 2013, Sorin Vasilescu, în calitate de grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, a primit 3.500 de euro de la Ileana Alina Răducan, avocata lui Dinel Staicu, şi 1.500 de euro de la avocatul Daniel Costel Petre, „pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a manipula sistemului informatic de înregistrare a cauzelor penale, astfel încât cauza penală privind recursul declarat de Nuţu (fost Staicu) Dinel împotriva unei încheieri de menţinere a stării de arest preventiv să fie repartizată la un complet din care făceau parte şi inculpatele Dinu Viorica şi Costache Antonela Anemary”.

În acelaşi context, Sorin Vasilescu, în baza unei înţelegeri cu judecătoarea Antonela Costache, a pretins de la avocata Răducan 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru el şi 100.000 de euro pentru Costache, care, la rândul său, urma să împartă aceşti bani cu ceilalţi membri ai completului. Judecătoarea Viorica Dinu, prin intermediul Antonelei Costache şi a lui Sorin Vasilescu Sorin, a acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 de euro de către avocata Răducan, susţin procurorii DNA.

Totodată, pentru a-i determina pe judecători să dispună punerea în libertate a fratelui său Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu i-a dat lui Daniel Costel Petre aproximativ 60.000 de euro.

„Din aceşti bani, aproximativ 10.000 euro i-a oprit pentru sine, iar aproximativ 45.000 euro i-a remis inculpatei Dinu Viorica prin intermediul soţiei sale Petre Daniela. În plus, Petre Daniela a mai remis inculpatei Dinu Viorica aproximativ 10.000 de euro, în schimbul cărora aceasta a lăsat să se creadă că îşi va trafica influenţa pe lângă un alt judecător care făcea parte din completul ce urma să judece acest recurs. Pentru că demersurile de punere în libertate a lui Nuţu (fost Staicu) Dinel au eşuat, Dinu Viorica a restituit lui Petre Daniel Costel sumele de bani primite, respectiv totalul de aproximativ 55.000 euro”, a precizat DNA.

Procurorii anticorupţie mai susţin că demersurile de punere în libertate a lui Dinel Nuţu, eşuate iniţial, au continuat şi în cursul lunii februarie, cu prilejul judecării unui nou recurs aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, la un alt complet.

„Astfel, Costache Antonela Anemary şi Dinu Viorica, prin intermediul lui Vasilescu Sorin, au acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de către o persoană, lăsând să se creadă că au influenţă asupra judecătorilor învestiţi cu judecarea acestui nou recurs”, arată DNA.

Procurorii o mai acuză pe judecătoarea Viorica Dinu că, în cursul lunii decembrie 2012, cu ajutorul Antonelei Costache, a primit de la mai multe persoane 32.500 de euro şi, totodată, a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a încă 15.000 de euro, „lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe hotărâri favorabile în trei cauze penale”.

„În cursul lunii noiembrie 2012, inculpaţii Cîrlan Angela şi Neagu Leon-Marius, cu ajutorul inculpatului Tudor Marian Vasile, au pretins şi primit de la mai multe persoane suma totală de aproximativ 60.000 euro, prevalându-se de influenţa pe care Dinu Viorica, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a penală, susţinea că o are asupra colegilor săi judecători de la Tribunalul Bucureşti, precum şi asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe hotărâri judecătoreşti favorabile în mai multe cauze penale. Din banii primiţi, inculpaţii Cîrlan Angela şi Neagu Leon-Marius au remis inculpatei Dinu Viorica suma de aproximativ 11.500 de euro în scopul menţionat mai sus. La rândul său, Dinu Viorica a acceptat promisiunea oferirii a încă 20.000 de euro din totalul de 60.000 de euro”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Totodată, în luna februarie, Angela Cîrlan, cu ajutorul lui Neagu, a pretins şi primit de la o persoană denunţătoare 11.000 euro şi de la Marian Catrin suma de 15.000 euro, „lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din cadrul Tribunalului Bucureşti, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a unei persoane arestate preventiv”. Întrucât demersurile de punere în libertate au eşuat, Angela Cîrlan i-a restituit lui Marian Catrin suma de 15.000 de euro, au mai arătat procurorii anticorupţie.

Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu trebuiau să facă parte din completul de judecată a recursului procurorilor anticorupţie privind decizia Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase. Dosarul a fost judecat luni de un alt complet, format din preşedintele Ioana Cleopatra Şipoteanu şi din judecătoarele Carmen Constanţa Balaci şi Florentina Vasilăţeanu, care a dispus eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase.

Totodată, Viorica Dinu se ocupa şi de dosarul în care Dan Voiculescu şi alte persoane sunt judecate pentru modul în care a fost privatizat Institutul de Cercetări Alimentare. Următorul termen în dosarul de la Tribunalul Bucureşti în care fostului senator Dan Voiculescu şi alte 12 persoane sunt acuzaţi de fapte de corupţie privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare este stabilit pentru 19 martie.

Printre dosarele soluţionate de Dinu este şi cel în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat pentru favorizarea lui Nicolae Popa.

Antonela Costache a emis mandatul de arestare pentru Gregorian Bivolaru şi a făcut parte din completul de judecată care a soluţionat dosarul în care a fost judecat Fănel Pavalache.

Tribunalul Bucureşti a dispus, în 11 februarie, eliberarea lui Dinel Nuţu, decizia fiind dată în dosarul în care acesta este judecat pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro. Instanţa a respins atunci recursul procurorilor la hotărârea Judecătoriei Sectorului 2, din 6 februarie, prin care s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Dinel Nuţu cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.

Dinel Nuţu a declarat în 14 martie, pentru MEDIAFAX, că Antonela Costache a procedat corect şi legal în cazul cererii sale de eliberare provizorie sub control judiciar, în condiţiile în care a stat aproape un an în închisoare în dosarul privind fraudarea patrimoniului Transgaz Mediaş, în care are calitate de complice. El a precizat că Viorica Dinu nu a făcut parte din completul care a dispus definitiv eliberarea sa.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Supermarketul din România care și-a amânat deschiderea. Nu a găsit deloc angajați, deși oferea salariu de 7.100 de lei
Capital.ro
EL îl va învinge pe Călin Georgescu în alegeri. Anunțul ce scapă România de emoții
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Monica Gabor a devenit mamă pentru a doua oară, în mare secret! E vestea momentului în showbiz
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Taxa care crește cu 10%. Hotărârea a intrat deja în vigoare
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a terminat! George Simion îl îngroapă Călin Georgescu. A anunțat personal
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Două cazuri de metapneumovirus uman confirmate în România, al treilea în curs de validare
MediaFlux
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”