„Este clar că autorităţile au scăpat din mână acest fenomen, este un lucru clar şi atunci ce facem? Trebuie să luăm o decizie, curmăm fenomenul, reuşim să-l curmăm sau mergem mai departe. Nu sunt foarte convins că această măsură va eradica fenomenul, dar responsabilitatea cade pe umerii autorităţilor, primarii, statul în general. Asta este. Statul prin toate autorităţile sale, la nivel central şi local”, a afirmat judecătorul Petre Lăzăroiu, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă ar putea fi traşi la răspundere primarii, judecătorul a subliniat că s-ar impune această soluţie dacă banii se cheltuie fără justificare.
„Păi aşa ar trebui să fie, nu? Dacă banii se cheltuie fără nicio justificare, de ce să nu fie traşi la răspundere. Ce, nu pot fi traşi la răspundere? Cei care au pe hârtie că au făcut sterilizări şi în realitate nu au făcut nimic, ci doar au cheltuit banii – şi ăştia pot fi traşi la răspundere. Important ca cineva să vrea”, a spus el.
Petre Lăzăroiu a precizat că decizia CCR de miercuri nu a fost una emoţională. „Nu se pune problema emoţional, pentru că dacă ne ghidăm numai după emoţii şi după sentimente înseamnă că nu mai putem să dăm ţării acesteia nimic”, a susţinut acesta.
Judecătorul CCR a explicat că argumentele celor care au votat au fost că nici anul trecut Curtea nu a interzis în sine eutanasierea, ci doar că era permisă ca oricare din alte soluţii.
„De plano puteai să-i omori. Acum spun aşa: legea a avut grijă să etapizeze (…), deci nu mai avem o problemă în sine cu decizia care am dat-o în ianuarie 2012. (…) Nu mă aştept acum pe de o parte să înceapă să omoare câinii sau să nu facă nimic. E de datoria autorităţilor”, a arătat Petre Lăzăroiu.
Referitor la ameninţările protestatarilor de la Parlament, aceasta a subliniat că nu judecătorii CCR au făcut legea, ci aleşii acestora.