El a afirmat că răspunsul CSAT în această chestiune — potrivit căruia nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, ai serviciilor de informații în sistemul judiciar — este un pas extraordinar.
„Este într-adevăr un pas extraordinar pe care România l-a înregistrat prin publicarea comunicatului de către CSAT. Nu pot să nu apreciez gestul președintelui României, Klaus Iohannis, care a făcut acest pas extrem de important. (…) Nu avem cum să nu avem încredere în CSAT, iar în serviciile de informații, în condițiile în care România este în structurile NATO, mă îndoiesc că își permit să escamoteze adevărul. Acele informații date de către serviciile de securitate, indiferent din ce zonă vin ele, trebuie privite ca atare, ca acte oficiale în exercitarea atribuțiilor constituționale. Nici nu vreau să mă gândesc că ar putea să conțină neadevăruri”, a spus magistratul.
El a refuzat să comenteze afirmațiilor șefului Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, referitoare la controlul declarațiilor magistraților de către CSAT, dar a admis că există o problemă la nivelul legislației.
„E nevoie de clarificarea termenilor de informator și colaborator, pentru că niciunde în legislație nu se explică cele două noțiuni. Sigur, cu ofițerii sub acoperire nu avem o problemă, pentru că acolo e clar — trebuie să fi în statul de plată al vreunui serviciu de informații, dar noțiunea de informator și cea de colaborator, neapărat, trebuie clarificate. Noi, la nivelul CSM, am lucrat în octombrie 2014, după sesizarea făcută de mine, și am și dat o definiție — cei care furnizează date sau informații sau cei care înlesnesc furnizarea de date sau informații sunt informatori sau colaboratori. Am definit cele două noțiuni, însă, din păcate, nu ne-am dus mai departe să propunem modificarea legislativă pe care să o cuprindem în legea statutului judecătorului și procurorului. Eu voi sesiza Plenul, pentru că avem deja lucrarea făcută cu propunerea, (…) săptămâna viitoare sau peste două săptămâni, după ce discut, bineînțeles, și cu președintele CSM„, a precizat el.
În același timp, el a menționat că CSM are informări potrivit cărora nu există acoperiți în justiție.
„Noi avem o poziție oficială, avem informările date de către serviciile de informații și de către ministere că nu există acoperiți în justiție, astfel încât aceste informări trebuie luate ca atare. Dacă vreo instituție a escamotat adevărul, persoanele care au făcut acest lucru în mod cert vor trebui să răspundă. România se află în NATO, iar o structură de informații nu-și permite ca public să vehiculeze informații neadevărate și sunt convins că niciun serviciu de informații nu și-a permis acest lucru„, a adăugat Dumbravă.