Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de patru judecători de la Tribunalul Bucureşti. Este vorba despre judecătorii Ion Stanciu, Mircea Moldovan, Elena Rovenţa şi Sorin Viziru, acuzaţi că au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, sume de bani cuprinse între 10.000 – 15.000 lunar sau alte bunuri.
„Cei patru judecători din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia a VII-a civilă, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani cuprinse între 10.000 – 15.000 lunar sau sume globale de 3.000 – 4.000 lei sau bunuri (carne, făină, cherestea, obiecte vestimentare) în scopul de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor deduse judecăţii, pe care le-au pus la dispoziţia lichidatorilor judiciari, implicaţi sau interesaţi în procedura insolvenţei unor societăţi comerciale”, se arată într-un comunicat al DNA.
În sarcina lui Mircea Moldovan s-au reţinut cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată (patru acte materiale) şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Elena Rovenţa şi Sorin Viziru – luare de mită, Ion Stanciu – luare de mită în formă continuată (şapte acte materiale).
Citeşte şi: Patru JUDECĂTORI de la Tribunalul Bucureşti, URMĂRIŢI PENAL. Procurorii cer ARESTAREA lor – UPDATE
Potrivit probelor administrate în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, magistraţii judecători, au pretins şi primit sume de bani sau bunuri în scopul: de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor; modalităţii de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari; desemnării preferenţiale a unor administratori judiciari; atribuirii preferenţiale a unor dosare de insolvenţă; pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi de sprijinul conducerii Tribunalului Bucureşti.
Judecătorul Mircea Moldovan, acuzat de corupţie, este foarte bogat, deşi în declaraţia sa de avere nu apare niciun bun pe numele său. În Voluntari, magistratul are o adevărată moşie. În curte, judecătorul are o livadă, teren de tenis şi loc de relaxare. Tot în curte, el are păuni, iar vecinii spun că a avut chiar şi căprioare, dar le-a mutat la o fermă care îi aparţine.
La orele prânzului, când au venit procurorii să îl ridice cu mandat, judecătorul şi-a trimis soţia să îi întâmpine şi să le spună că nu este acasă. În acest timp, judecătorul corupt a fugit. A sărit gardul, numai că şase camere video au surprins momentul. După şase ore „de plimbare”, magistratul s-a dus de bunăvoie la DNA. Era îmbrăcat în trening şi a spus că a fost să se plimbe.
Magistratul a mai avut probleme cu legea. în 2002, el trebuia să fie exclus din magistratură, după ce s-a asociat cu interlopi ca să obţină ilegal o casă.
În dosarul DNA, procurorii spun ca cei patru judecatori – Mircea Moldovan, Ciprian Viziru, Ion Stanciu şi Elena Rovenţa- au rezolvat ilegal mai multe procese de intrare în insolvenţă a unor firme. Judecatorul Mircea Moldovan este cel care a admis intrarea in insolvenţă a Hidroelectrica.