Judecătoria Sectorului 4 decide miercuri dacă acceptă introducerea statului în procesul Colectiv, pentru despăgubiri

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 va decide abia miercuri dacă acceptă o cerere a urmaşilor celor decedaţi şi a răniţilor în clubul Colectiv ca statul să fie parte în proces, prin Ministerul Finantelor Publice, pentru plata despăgubirilor, având în vedere modul în care au acţionat autorităţile după izbucnirea incendiului în urma căreia şi-au pierdut viaţa 64 de tineri. Totodată, va fi luată o decizie privind conexarea acestui dosar cu cel al fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Decizia va fi definitivă.
Filip Stan
04 apr. 2017, 03:19
Judecătoria Sectorului 4 decide miercuri dacă acceptă introducerea statului în procesul Colectiv, pentru despăgubiri

Judecătoria Sectorului 4 a luat în discuţie, în 21 martie, cererea ca statul să fie parte în procesul Colectiv, pronunţarea asupra solicitării fiind amânată pentru 4 aprilie. Pronunţarea a fost amânată din nou pentru miercuri.

Judecătoria Sectorului 4 va lua, miercuri, o decizie privind conexarea dosarului incendiului de la clubul Colectiv cu cel al fostului primar Cristian Popescu Piedone şi va anunţa dacă sesizează Curtea Constituţională cu o excepţie ridicată de juristul Ministerului de Interne. De asemenea, magistraţii vor anunţa dacă statul va fi introdus în proces pentru plata despăgubirilor.

La termenul de luni, au fost citate 175 de părţi civile, victime şi urmaşi ai celor decedaţi în clubul Colectiv.

Un consillier al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a cerut instanţei sesizarea Curţii Constituţionale (CCR) cu o excepţie vizând trei articole din Codul de procedură penală, în legătură cu conexarea dosarelor, în opinia sa încălcându-se dreptul la apărare al părţilor.

Cererea de sesizare a CCR a venit după ce procurorul de caz a solicitat, la termenul trecut, reunirea dosarului incendiului de la Colectiv cu cel în care a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, acuzat că a autorizat funcţionarea clubului fără toate avizele necesare.

Procurorul a solicitat, din nou, marţi, conexarea cauzelor şi trimiterea dosarului la Tribunalul Bucureşti pentru începerea judecăţii, după ce a arătat că CCR s-a mai pronunţat pe această chestiune, într-un alt dosar.

Nici avocaţii victimelor nu au fost de acord cu sesizarea Curţii Constituţionale, după ce au arătat că MAI s-a constituit parte civilă împotriva inculpaţilor trimişi în judecată în dosarul Colectiv.

În acelaşi timp, apărătorii victimelor incendiului au cerut ca judecătorul să introducă statul în cauză, ca parte responsabilă civilmente, prin Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Sănătăţii.

Mai mulţi avocaţi au solicitat introducerea în cauză a statului român, cu intenţia de a fi tras la răspundere, având în vedere că Ministerul Sănătăţii nu ar fi luat toate măsurile pentru a salva victimele incendiului.

„Din punctul nostru de vedere, statul nu a respectat Constituţia, nu a respectat dreptul de a-şi proteja cetăţenii. Şi Ministerul Sănătăţii la fel. La Spitalul de Arşi nu funcţiona acea cameră de arşi, acel bloc operator”, au susţinut unii dintre avocaţi.

Alţii au spus că multe victime au decedat după ordinul ministrului Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, care nu a lăsat răniţii să plece în alte spitale din străinătate.

„Am spus de la început că statul nu şi-a făcut datoria faţă de aceste victime”, a arătat un alt apărător.

Un avocat a cerut instanţei să emită o adresă către Parchet pentru a vedea dacă există dosare deschise pe numele oricărei persoane fizice sau juridice care a acordat ajutor după tragedia din Colectiv.

„Nu cunosc dacă există înregistrat un dosar penal în urma unei plângeri împotriva unui cadru medical”, a arătat apărătorul.

Rudele celor decedaţi şi răniţii din Colectiv au cerut ca în proces să fie introdusă şi firma care a organizat concertul din club, unul dintre avocaţi susţinând că solicitarea este admisibilă deoarece a fost un contract semnat în acest sens. Judecătorul a respins, însă, cererea.

„Judecata se desfăşoară numai cu privire la persoanele din rechizitoriu. Respinge introducerea în cauză a societăţii Digidream. Cu privire la introducerea în proces a statului român ca parte responsabilă civilmente, ne vom pronunţa la următorul termen de pe 4 aprilie, pentru a da posiblitatea avocaţilor de a depune concluzii scrise”, a anunţat judecătorul dosarului.

La termenul din 21 martie trebuia să se discute şi cererea de conexare a acestui dosar cu alte două procese în care sunt judecaţi fostul primar Cristian Popescu Piedone şi pompierii Antonina Radu şi George Matei.

Cererea nu a mai fost analizată de instanţă având în vedere că dosarul lui Cristian Popescu Piedone se află încă în procedura de cameră preliminară şi nu a început judecata pe fond.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cerut, în 7 februarie, la primul termen de judecată a dosarului „Colectiv” în care sunt acuzaţi patronii clubului, conexarea acestei cauze cu celelalte două dosare legate de incendiu.

Judecătoria Sectorului 4 a început, în 7 februarie, judecarea pe fond a dosarului „Colectiv” în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă patronii clubului şi administratorii firmei care a pus artificiile în seara concertului din 30 octombrie 2015.

În dosarul „Colectiv” s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii.

Dosarul „Colectiv” a ajuns la Judecătoria Sectorului 4 în 28 aprilie 2016, când a intrat în procedură de cameră preliminară.

Procurorii Parchetului instanţei supreme i-au trimis în judecată pe George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, pe Daniela Ioana Niţă şi Mihai Cristian Niţă, administratorii firmei Golden Ideas Fireworks Artists care au instalat artificiile folosite în seară concertului din 30 octombrie 2015 şi pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent în club.

Aceştia sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în formă agravată şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. În plus, Daniela Niţă este judecată şi pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

De asemenea, SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în formă agravată.

Procurorii continuă cercetările, într-un dosar disjuns, faţă de artificierul Marian Moise, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală. Marian Moise a fost trimis de firma Golden Ideas Fireworks Artists să pună artificiile în clubul Colectiv, la concertul trupei Goodbye to Gravity. Ancheta în cazul său a început mai târziu pentru că acesta a fost rănit în urma incendiului.

Dosarul fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost instrumentat de procurorii DNA, care în 5 mai 2016 l-au trimis în judecată pe fostul edil, alături de alţi trei funcţionari din primărie, sub acuzaţia de abuz în serviciu.

Cei patru sunt acuzaţi că au eliberat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare pentru clubul Colectiv, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti în 5 mai 2016, iar în 14 octombrie instanţa a decis că procesul poate să înceapă şi că rechizitoriul a fost corect întocmit.

Un al treilea dosar deschis după incendiul din clubul Colectiv este cel în care sunt judecaţi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei.

În 28 octombrie 2016, procurorii militari din DNA i-au trimis în judecată pe Antonina Radu şi George Petrică Matei, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, pentru abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei, pentru că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsuri.

În această cauză s-au constituit părţi civile 248 de persoane, care au formulat pretenţii civile ce se ridică la 212.474.000 euro şi 51.240.315,8 lei.

În urma incendiului din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate, printre aceştia fiind fotografi, artişti, olimpici şi studenţi străini.

Incendiul din 30 octombrie 2015 a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță! Se schimbă cărțile de identitate în România!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Silviu Prigoană și-a organizat parastasul cu mult timp înainte de a muri. Motivul pentru care a făcut asta: “Va fi exact așa cum îmi doresc”
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Adevarul
Bani însângerați: Cum stimulează plățile militare economia în zonele sărace ale Rusiei. „A merge pe front și a fi ucis un an mai târziu este mai rentabil”
wowbiz.ro
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum: "Mi-ar plăcea ca Honorius să iasă public și să spună, chiar sunt pusă într-o sit
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Zodii lovite de o grea pierdere. Nu vor mai găsi un obiect prețios
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
MAE: Încă doi români au fost găsiți morți în urma inundațiilor devastatoare din Spania. Bilanțul românilor a ajuns la 9 în total
Cancan.ro
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Regulă nouă pentru proprietarii auto din România. Certificat obligatoriu după 29 noiembrie
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Israelul sprijină Ucraina cu un sistem de avertizare timpurie
MediaFlux
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva