Un complet de trei judecători ai Curţii de Apel din San Francisco a decis în unanimitate că administraţia Trump nu a reuşit să ofere nicio dovadă că temerile legate de securitatea naţională justifică reintroducerea imediată a interdicţiei impuse în urmă cu două săptămâni.
Mai mult, deşi Curtea a precizat că, deşi nu poate spune clar dacă ordinul lui Trump discriminează o anumită religie, statele care au iniţiat acţiunea în justiţie au prezentat afirmaţii ale preşedintelui în legătură cu “intenţia sa de a implementa o ‘interdicţie vizând musulmanii’”.
Administraţia a subliniat în instanţă că tribunalele nu au acces la aceleaşi informaţii clasificate în legătură cu ameninţările la care are acces preşedintele. Judecătorii au contracarat, însă, că “instanţele primesc în mod regulat informaţii clasificate sigilate”.
Departamentul de Justiţie, care a reprezentat administraţia, a anunţat că analizează decizia instanţei şi opţiunile de care dispune. Guvernul are la dispoziţie 14 zile să decidă dacă va sesiza un complet mai mare de judecători care să revizuiască decizia sau dacă va contesta direct decizia la Curtea Supremă, care va stabili, probabil, rezultatul final.
Curtea Supremă este împărţită în prezent egal în patru judecători liberali şi patru conservatori. Trump are nevoie de susţinerea a cinci dintre magistraţi pentru a reactiva ordinul.
La scurt timp după ce instanţa şi-a anunţat decizia, Trump a scris pe Twitter: “NE VEDEM ÎN INSTANŢĂ, SECURITATEA NAŢIUNII NOASTRE ESTE ÎN JOC!”. El a insistat că administraţia sa va câştiga în cele din urmă şi a denunţat hotărârea Curţii de Apel drept “politică”.
Întrebat despre mesajul preşedintelui de pe reţeaua de socializare, Procurorul General Bob Ferguson a răspuns: “L-am înfruntat de două ori în instanţă şi am câştigat de ambele dăţi”.
Preşedintele Donald Trump a semnat în urmă cu aproape două săptămâni un ordin executiv care suspendă temporar, pentru o perioadă minimă de 120 de zile, programele de primire a refugiaţilor, blochează pe termen nedeterminat primirea refugiaţilor sirieni şi interzice temporar, pentru o perioadă minimă de 90 de zile, intrarea cetăţenilor din şapte ţări musulmane în Statele Unite.
Printre ţările vizate de ordin se numără Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen.
Administraţia Trump a argumentat că interdicţia de intrare încearcă să îi ţină pe extremişti departe de Statele Unite şi a adus aminte de atentatele teroriste de la World Trade Center. Însă, nicio ţară de origine a teroriştilor de la 11 septembrie nu se numără pe lista întocmită de Casa Albă.
La sfârşitul săptămânii trecute, un judecător federal a decis blocarea temporară a implementării interdicţiei ca urmare a haosului provocat pe marile aeroporturi din Statele Unite.