Revizuirea Constituției. Judecătorii CCR au găsit 25 de articole neconstituționale

Şedinţa Curţii Constituţionale pentru analiza proiectului de revizuire a Constituţiei s-a încheiat, duminică, în jurul orei 15.00, judecătorii Curţii găsind 25 de elemente de neconstitutionalitate, potrivit unor surse din cadrul instituţiei.
Romania TV
16 feb. 2014, 13:17
Revizuirea Constituției. Judecătorii CCR au găsit 25 de articole neconstituționale

Judecătorii au dat deja votul în legătură cu decizia Curţii, urmând să fie redactată minuta care va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial.

Curtea Constituţională a început vineri dezbaterea proiectului de modificare a Constituţiei.

La finalul reuniunii de sâmbătă, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declara că fuseseră analizate primele 102 articole, el precizând că au fost găsite elemente de neconstituţionalitate la aproximativ 10 articole.

„Până aici (la articolul 102 – n.r.) au fost articole care au fost găsite în contradicţie cu articolul 152, alineatul 2 din Constituţie, care nu pot fi revizuite, pentru că încalcă sau afectează drepturile fundamentale”, a spus Zegrean.

USD: În comisia de revizuire a Constituţiei vom vota rectificarea proiectului conform CCR

Articolul 152 al Constituţiei, referitor la „limitele revizuirii”, stabileşte, la alineatul 2, că „nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora”.

Întrebat câte articole au fost găsite neconstituţionale, preşedintele CCR a răspuns: „Nu le-am numărat. Cred că sunt vreo zece. Pot să fie zece sau mai puţine, undeva pe acolo”.

Preşedintele Curţii Constituţionale a mai arătat că au fost articole analizate pentru care judecătorii Curţii au făcut recomandări de rescriere, de recorelare a textelor şi de înlocuire a unor expresii din texte.

„Noi am considerat că textele trebuie să fie conforme atât cu Constituţia şi limitele prevăzute de Constituţie, cât şi cu principiile dreptului constituţional, principiile statului de drept”, a precizat Zegrean.

Întrebat despre alineatul din proiectul de revizuire a Constituţie care prevede ca un parlamentar să-şi piardă mandatul dacă demisionează din partidul din partea căruia a fost ales şi care ar fi neconstituţional, Augustin Zegrean a declarat că actuala Constituţie prevede că mandatul imperativ este nul. „Nu au modificat şi acest articol, deci consecinţa, concluzia o trageţi dumneavoastră”, a spus Zegrean.

Potrivit unor surse din CCR, la modificările de la articolele 3 (Teritoriul), 23 (Libertatea individuală) şi 28 (Secretul corespondenţei) ar exista probleme de neconstituţionalitate, în urma analizei judecătorilor Curţii Constituţionale.

În plus, articolul care prevede că preşedintele nu poate refuza numirile de miniştri din partea premierului va cuprinde recomandările judecătorilor Curţii Constituţionale, întrucât există o lege care stipulează foarte clar în ce condiţii o persoană nu poate fi numită ministru, au menţionat aceleaşi surse.

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, anunţa, în 4 februarie, finalizarea textului iniţiativei de modificare a Legii fundamentale, ca urmare a reanalizării documentului.

Antonescu preciza că textul proiectului de revizuire a Constituţiei este înaintat Guvernului pentru a fi transmis Comisiei de la Veneţia, iar în paralel este înaintat Curţii Constituţionale.

„Principala noutate faţă de proiectul iniţial: mi se pare că am făcut un pas înainte în a diferenţia la nivel constituţional de această dată, sau deocamdată, atribuţiile celor două Camere în funcţie de aplicarea celor două meniri ale unui Parlament: legiferare şi control. Legiferarea direcţionată majoritar pe Camera Deputaţilor, controlul pe Senat”, declara Antonescu.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Iadul prin care trece acest curier din Bangladesh, care livrează mâncare pe 40 de grade în București 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marile companii aeriene americane au oprit zborurile din cauza problemelor de comunicații
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'