Uniunea Judecătorilor doreşte să afle relația dintre serviciile secrete ale statului cu justiția, precum și atribuțiile acestor servicii în domeniul combaterii infractionalităţii.
Citeşte şi: Şefa judecătorilor îi ia apărarea Crinuţei Dumitrean: „Impune o protecţie suplimentară din partea statului”
„Stimate Domnule Preşedinte,
Prin prezenta, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, cu sediul în Oradea, Parcul Traian nr.10, jud. Bihor, formulăm o cerere întemeiată pe dispozițiile art. 6 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, prin care vă solicităm următoarele:
– să ne indicaţi numărul hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării referitoare la relația dintre serviciile secrete ale statului, în special cele ale Serviciului Român de Informaţii, cu justiția, precum și atribuțiile acestor servicii în domeniul combaterii infractionalitatii, inclusiv in ceea ce priveste combaterea coruptiei si lupta impotriva crimei organizate;
– să ne indicaţi numărul şi data adoptării acestor hotarâri;
– să ne indicaţi obiectul concret a acestor hotărâri,
– să arătaţi gradul de secretizare al cuprinsului acestor hotărâri, în măsura în care acestea reprezintă informații protejate de dispozițiile Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate.
– să ne comunicaţi in extenso copie după toate aceste hotărâri care nu sunt clasificate”, se arată în solicitarea UNJR.
Cererea formulata de UNJR vine in continuarea demersurilor incepute de judecatori pentru clarificarea relatiei dintre justitie si servicii secrete.
Astfel, pe data de 3 iunie 2015, UNJR a solicitat domnului presedinte Klaus Iohannis convocarea CSAT si verificarea tuturor hotararilor emise de CSAT prin care au fost acordate noi competente pentru serviciile secrete in combaterea criminalitati si au fost reglementate moduri de cooperare a acestor servicii cu organele de cercetare penala.
De asemenea, UNJR a cerut atunci verificarea compatibilitatii acestor hotarari cu actele normative avand o forta juridica superioara, respectiv tratatele internationale privind drepturile omului, Constitutia Romaniei, Legea 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii precum si revocarea acelor hotarari care ar depasi limitele prevazute de lege.
Pana la aceasta data UNJR nu a primit un raspuns de la institutia sesizata pe data de 3 iunie.
„Problema nu este ca exista o colaborare institutionala intre serviciile secrete si justitie, ci faptul ca documentele care reglementeaza aceasta relatie nu sunt publice”, a spus Dana Girbovan, presedinte UNJR.