„Statul plăteşte o groază de despăgubiri la CEDO şi nu recuperează nimeni, nu plăteşte nimeni pentru aceşti bani, plătim noi din buzunarele noastre pentru greşelile unor magistraţi care fie se avântă, fie nu calculează bine, fie au anumite interese, adică sunt cointeresaţi de persoane pe linie politică, pe linie financiară pentru a da anumite sentinţe”, a explicat senatorul Cristian Bodea, membru al Partidului Ecologist, potrivit news.ro.
Bodea a afirmat că legea este depusă şi din cauză că există persoane publice, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, care dovedeşte că „nu are încredere în justiţie şi pentru el judecătorii nu au credibilitate”, făcând referire la recursurile intentate de familia Iohannis pentru casa din Sibiu pierdută în instanţă.
„Această lege nu afectează cazurile de corupţie. Legea spune clar: se referă doar cu excepţia cazurilor penale, deci corupţii nu vor fi iertaţi, nu este o lovitură împotriva DNA. Vorbim despre cazuri de răspundere civilă”, a mai explicat el.
Proiectul propune modificarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, introducând o prevedere potrivit căreia „statul este obligat să acopere prejudiciul cauzat de eroarea judiciară în cel mult 3 luni de la data comunicării hotărârii irevocabile” care a stabilit eroarea.
„Forma actuală a legii invocă răspunderea magistraţilor, dar în absenţa unor obligativităţi precise şi a unor termene clare este uşor ca totul să rămână la latitudinea bunei înţelegeri a statului român, care acoperă ani şi ani de zile material şi moral erorile, neglijenţele şi reaua credinţă a unor magistraţi care se joacă, în multe cazuri, cu vieţile oamenilor”, se arată în expunerea de motive a actului.
Iniţiatorul vrea să stabilească şi un termen de maximum 30 de zile în care statul este obligat să se îndrepte în justiţie împotriva judecătorului sau procurorului care a greşit. O prevedere similiară există şi în acest moment în lege, însă fără acest termen clar stabilit.
O altă prevedere se referă la creşterea termenului de prescripţie de la un an la 10 ani.
Proiectul introduce şi precizarea că un judecător care, în mod repetat, a săvârşit cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă erori judiciare va fi exclus din magistratură.
„Ultima reglementare din această lege spune că la erori judiciare repetate, magistratul trebuie exclus din magistratură. Omul ăla dacă greşeşte repetat, dacă a dat trei – patru sentinţe greşite înseamnă ori este slab pregătit profesional şi nu are ce căuta în magistratură, ori este interesat şi înseamnă că avem de-a face cu un corupt”, a mai spus Bodea.
O lege cu un conţinut similar a fost depusă în 2015 în Parlament de către Cristiana Anghel, alături de alţi 43 de senatori şi deputaţi. În iunie 2015, proiectul a fost respins de Camera Deputaţilor şi a ajuns în Senat, unde Comisia juridică a dat la rândul ei un raport de respingere, însă nu a mai ajuns pe ordinea de zi a plenului, fiind blocată în Comisie din noiembrie 2015.
La vremea respectivă, CSM şi ÎCCJ s-au împotrivit acestui proiect.