Judecătorii şi procurorii care comit erori din neglijenţă sau cu rea-credinţă să fie excluşi din magistratură – proiect de lege

Senatorul independent Cristian Bodea a depus un proiect de lege în Parlament privind răspunderea magistraţilor, care stabileşte termene mai "precise" privind recuperea de către stat a prejudiciilor de la procurorii şi judecătorii care comit erori grave din neglijenţă sau rea-credinţă, ei riscând acum şi excluderea din magistratură.
Iulian Tudor
04 oct. 2016, 10:50
Judecătorii şi procurorii care comit erori din neglijenţă sau cu rea-credinţă să fie excluşi din magistratură - proiect de lege

„Statul plăteşte o groază de despăgubiri la CEDO şi nu recuperează nimeni, nu plăteşte nimeni pentru aceşti bani, plătim noi din buzunarele noastre pentru greşelile unor magistraţi care fie se avântă, fie nu calculează bine, fie au anumite interese, adică sunt cointeresaţi de persoane pe linie politică, pe linie financiară pentru a da anumite sentinţe”, a explicat senatorul Cristian Bodea, membru al Partidului Ecologist, potrivit news.ro.

Bodea a afirmat că legea este depusă şi din cauză că există persoane publice, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, care dovedeşte că „nu are încredere în justiţie şi pentru el judecătorii nu au credibilitate”, făcând referire la recursurile intentate de familia Iohannis pentru casa din Sibiu pierdută în instanţă.

„Această lege nu afectează cazurile de corupţie. Legea spune clar: se referă doar cu excepţia cazurilor penale, deci corupţii nu vor fi iertaţi, nu este o lovitură împotriva DNA. Vorbim despre cazuri de răspundere civilă”, a mai explicat el.

Proiectul propune modificarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, introducând o prevedere potrivit căreia „statul este obligat să acopere prejudiciul cauzat de eroarea judiciară în cel mult 3 luni de la data comunicării hotărârii irevocabile” care a stabilit eroarea.

„Forma actuală a legii invocă răspunderea magistraţilor, dar în absenţa unor obligativităţi precise şi a unor termene clare este uşor ca totul să rămână la latitudinea bunei înţelegeri a statului român, care acoperă ani şi ani de zile material şi moral erorile, neglijenţele şi reaua credinţă a unor magistraţi care se joacă, în multe cazuri, cu vieţile oamenilor”, se arată în expunerea de motive a actului.

Iniţiatorul vrea să stabilească şi un termen de maximum 30 de zile în care statul este obligat să se îndrepte în justiţie împotriva judecătorului sau procurorului care a greşit. O prevedere similiară există şi în acest moment în lege, însă fără acest termen clar stabilit.

O altă prevedere se referă la creşterea termenului de prescripţie de la un an la 10 ani.

Proiectul introduce şi precizarea că un judecător care, în mod repetat, a săvârşit cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă erori judiciare va fi exclus din magistratură.

„Ultima reglementare din această lege spune că la erori judiciare repetate, magistratul trebuie exclus din magistratură. Omul ăla dacă greşeşte repetat, dacă a dat trei – patru sentinţe greşite înseamnă ori este slab pregătit profesional şi nu are ce căuta în magistratură, ori este interesat şi înseamnă că avem de-a face cu un corupt”, a mai spus Bodea.

O lege cu un conţinut similar a fost depusă în 2015 în Parlament de către Cristiana Anghel, alături de alţi 43 de senatori şi deputaţi. În iunie 2015, proiectul a fost respins de Camera Deputaţilor şi a ajuns în Senat, unde Comisia juridică a dat la rândul ei un raport de respingere, însă nu a mai ajuns pe ordinea de zi a plenului, fiind blocată în Comisie din noiembrie 2015.

La vremea respectivă, CSM şi ÎCCJ s-au împotrivit acestui proiect.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Vești bune pentru mai mulți pensionari: veniturile cresc din luna mai. Cetățenii care primesc bani mai mulți
Capital.ro
Decizie pentru toți clienții PPC, fostul Enel. Românii trebuie să aleagă din 1 iulie. Se bifează o singură variantă
Playtech.ro
Apare un nou tip de vouchere pentru români. Vor ajuta la dezvoltarea turismului, cine le va primi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cum a pierdut Rusia Alaska și ce a câștigat America?
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ce se întâmplă când moare Papa. Cum se alege un nou Suveran Pontif
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Breaking News! A murit Papa Francisc
Cancan.ro
De ce a murit Papa Francisc? Boala perfidă care l-a ucis în a doua zi de Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit Papa Francisc. Doliu mondial în lumea creștinății chiar în a doua zi de Paște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Ultima apariție în Duminica Paștelui a Papei Francisc. Mesajul pentru Umanitate
MediaFlux
Cine va fi viitorul Papă? Care este procesul de selecție și ce urmează după moartea Papei Francisc
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, și-a tras vilă ANL în Voluntari dar ea se află… în București