Judecătorii şi procurorii care comit erori din neglijenţă sau cu rea-credinţă să fie excluşi din magistratură – proiect de lege

Senatorul independent Cristian Bodea a depus un proiect de lege în Parlament privind răspunderea magistraţilor, care stabileşte termene mai "precise" privind recuperea de către stat a prejudiciilor de la procurorii şi judecătorii care comit erori grave din neglijenţă sau rea-credinţă, ei riscând acum şi excluderea din magistratură.
Iulian Tudor
04 oct. 2016, 10:50
Judecătorii şi procurorii care comit erori din neglijenţă sau cu rea-credinţă să fie excluşi din magistratură - proiect de lege

„Statul plăteşte o groază de despăgubiri la CEDO şi nu recuperează nimeni, nu plăteşte nimeni pentru aceşti bani, plătim noi din buzunarele noastre pentru greşelile unor magistraţi care fie se avântă, fie nu calculează bine, fie au anumite interese, adică sunt cointeresaţi de persoane pe linie politică, pe linie financiară pentru a da anumite sentinţe”, a explicat senatorul Cristian Bodea, membru al Partidului Ecologist, potrivit news.ro.

Bodea a afirmat că legea este depusă şi din cauză că există persoane publice, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, care dovedeşte că „nu are încredere în justiţie şi pentru el judecătorii nu au credibilitate”, făcând referire la recursurile intentate de familia Iohannis pentru casa din Sibiu pierdută în instanţă.

„Această lege nu afectează cazurile de corupţie. Legea spune clar: se referă doar cu excepţia cazurilor penale, deci corupţii nu vor fi iertaţi, nu este o lovitură împotriva DNA. Vorbim despre cazuri de răspundere civilă”, a mai explicat el.

Proiectul propune modificarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, introducând o prevedere potrivit căreia „statul este obligat să acopere prejudiciul cauzat de eroarea judiciară în cel mult 3 luni de la data comunicării hotărârii irevocabile” care a stabilit eroarea.

„Forma actuală a legii invocă răspunderea magistraţilor, dar în absenţa unor obligativităţi precise şi a unor termene clare este uşor ca totul să rămână la latitudinea bunei înţelegeri a statului român, care acoperă ani şi ani de zile material şi moral erorile, neglijenţele şi reaua credinţă a unor magistraţi care se joacă, în multe cazuri, cu vieţile oamenilor”, se arată în expunerea de motive a actului.

Iniţiatorul vrea să stabilească şi un termen de maximum 30 de zile în care statul este obligat să se îndrepte în justiţie împotriva judecătorului sau procurorului care a greşit. O prevedere similiară există şi în acest moment în lege, însă fără acest termen clar stabilit.

O altă prevedere se referă la creşterea termenului de prescripţie de la un an la 10 ani.

Proiectul introduce şi precizarea că un judecător care, în mod repetat, a săvârşit cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă erori judiciare va fi exclus din magistratură.

„Ultima reglementare din această lege spune că la erori judiciare repetate, magistratul trebuie exclus din magistratură. Omul ăla dacă greşeşte repetat, dacă a dat trei – patru sentinţe greşite înseamnă ori este slab pregătit profesional şi nu are ce căuta în magistratură, ori este interesat şi înseamnă că avem de-a face cu un corupt”, a mai spus Bodea.

O lege cu un conţinut similar a fost depusă în 2015 în Parlament de către Cristiana Anghel, alături de alţi 43 de senatori şi deputaţi. În iunie 2015, proiectul a fost respins de Camera Deputaţilor şi a ajuns în Senat, unde Comisia juridică a dat la rândul ei un raport de respingere, însă nu a mai ajuns pe ordinea de zi a plenului, fiind blocată în Comisie din noiembrie 2015.

La vremea respectivă, CSM şi ÎCCJ s-au împotrivit acestui proiect.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Sabrina, gest sfâșietor la o zi după înmormântarea lui Andrei Perneș. Cutremurător ce a făcut la locul accidentului
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cea mai mare notă de la Bamboo: 104.000 de euro. Ce făcea Joshua Castellano
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Macron şi Merz subliniază cooperarea pentru o Europă puternică după alegerile din Germania
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!