Judecătorul Bogdan Bărbuţă şi procurorul Dumitru Dâmbu, suspendaţi din funcţie după arestarea lor preventivă

Judecătorul Bogdan Bărbuţă, din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, şi procurorul Dumitru Dâmbu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, au fost suspendaţi luni din funcţia de magistrat în urma arestării preventive într-un dosar de corupţie.
Romania TV
30 iun. 2014, 12:53
Judecătorul Bogdan Bărbuţă şi procurorul Dumitru Dâmbu, suspendaţi din funcţie după arestarea lor preventivă

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţia de judecător, începând cu 30 iunie, a lui Bogdan Bărbuţă, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, ca urmare a rămânerii definitive a măsurii arestării preventive luate faţă de acesta. (…) Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţia de procuror a lui Dumitru Dâmbu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, ca urmare a rămânerii definitive a măsurii arestării preventive luate faţă de acesta”, se arată într-un comunicat al CSM citat de AGERPRES.

CSM precizează că cele două hotărâri au fost luate în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi 62 alin. (1) lit. a indice 1 şi alin. (2) din Legea 303/ 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

Bărbuţă şi Dâmbu au fost arestaţi preventiv săptămâna trecută, alături de omul de afaceri Constantin Babiuc, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie: trafic de influenţă, complicitate la luare de mită şi şantaj, dare de mită, abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În dosar, au fost formulate acuzaţii penale faţă de alte 10 persoane.

Potrivit DNA, în intervalul 22 martie – 18 octombrie 2005, judecătorul Bogdan Bărbuţă a pronunţat, sprijinit de Constantin Babiuc, 69 de hotărâri judecătoreşti, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi atestarea unor fapte neconforme realităţii, prin care i-a recunoscut acestuia dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 ha, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obţinând un profit de aproximativ 4 milioane lei.

Pe 15 martie 2014, Bogdan Bărbuţă a primit de la o persoană bunuri alimentare (o cutie de ciocolată marca Milka şi o sticlă de băuturi alcoolice marca Cinzano) şi a acceptat promisiunea remiterii ulterioare de către aceasta a sumei de 1.000 euro, în schimbul intervenţiei la un alt magistrat, pentru soluţionarea favorabilă a unui anumit dosar.

În intervalul 2013 – 12 mai 2014, judecătorul Bogdan Bărbuţă a primit de la o altă persoană suma de 500 euro şi produse alimentare (ouă, carne de porc, găini), bunuri în schimbul cărora a soluţionat în mod favorabil acesteia un dosar şi a dat asigurări că va interveni pe lângă completul din cadrul Tribunalului Suceava învestit cu soluţionarea recursului pentru a menţine soluţia.

În 19 martie şi, respectiv, 16 aprilie 2014, o altă persoană i-a înmânat lui Bogdan Bărbuţă produse alimentare (35 ouă şi miere) şi suma de 1.000 euro, în schimbul promisiunii că acesta din urmă va interveni pe lângă un judecător învestit cu soluţionarea unui dosarul în care fiul acesteia era reclamant.

În martie 2014, Bărbuţă i-a promis unui medic stomatolog, în schimbul unor lucrări dentare neachitate, că va interveni pe lângă un judecător pentru a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era pârât.

În 27 ianuarie 2014, procurorul Dumitru Dâmbu i-a solicitat lui Constantin Babiuc suma de 92.000 euro, pentru un apropiat al său, sumă pe care acesta a remis-o, în aceeaşi zi, persoanei indicate.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marile companii aeriene americane au oprit zborurile din cauza problemelor de comunicații
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'