Imediat după ce a plecat de la DNA, Toni Greblă s-a dus la CCR, acolo unde avea loc şedinţa săptămânală obişnuită. Şeful Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a spus că acuzaţiile la adresa lui Toni Greblă nu fac bine imaginii CCR.
Citeşte şi: TONI GREBLĂ, judecător CCR, URMĂRIT PENAL pentru corupţie şi constituire de grup infracţional organizat
Potrivit Legii 47/1992, republicată, Toni Greblă nu poate fi arestat sau trimis în judecată decât cu aprobarea Senatului, la propunerea căruia a fost numit în funcţie.
Potrivit art. 66, „Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Citeşte şi Toni Greblă, întrebat dacă îşi dă DEMISIA de la CCR: Mă gândesc
În acelaşi articol se arată că infracţiunile săvârşite de judecătorii Curţii Constituţionale sunt de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
În cazul în care, Toni Greblă nu va demisiona după începerea urmăririi sale penale, potrivit Legii 47/ 1992, „de la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia sa, iar în caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept”. „În caz de achitare, suspendarea încetează”, se mai stipulează în lege.
Citeşte şi Generalul Bartolomeu Săvoiu, la DNA. E audiat în dosarul lui Toni Greblă
Potrivit articolului 67 din Statutul judecătorilor, mandatul de judecător al Curţii Constituţionale încetează „la expirarea termenului pentru care a fost numit sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de excludere de drept ori de deces”.
De asemenea, în cazul în care Toni Greblă este suspendat mai mult de şase luni din funcţia de judecător la CCR ca urmare a unei decizii a Senatului prin care se încuviinţează trimiterea în judecată sau arestarea, potrivit art. 67, Toni Greblă îşi pierde mandatul de judecator.
„Mandatul de judecător al Curţii Constituţionale încetează în situaţiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitării funcţiei de judecător mai mult de 6 luni”, se mai arată în Statutul judecătorilor.
Toni Greblă, fost senator în Parlamentul României şi judecător la Curtea Constituţională, este urmărit penal de DNA pentru infracţiuni conexe infracţiunilor de corupţie. El este suspectat de trafic de influenţ, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi constituirea de grup infracţional organizat.
Citeşte şi Augustin Zegrean, şeful CCR: Dacă GREBLĂ va fi pus sub acuzare, ar trebui să se SUSPENDE