Judecătorul Dumbravă, către Băsescu: Parlamentul a confiscat atribute ce aparţin autorităţii judecătoreşti

Parlamentul a confiscat, practic, prin acțiunile sale, atribute constituționale ce aparțin autorității judecătorești, susține judecătorul Horațius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în scrisoarea adresată președintelui Traian Băsescu în vederea sesizării CCR privind un conflict juridic între instituții, transmite Agerpres.
Romania TV
13 mart. 2014, 18:20
Judecătorul Dumbravă, către Băsescu: Parlamentul a confiscat atribute ce aparţin autorităţii judecătoreşti

„Vă solicit respectuos să reflectați asupra necesității de a uza de dreptul de sezină pe care vi-l dă Constituția potrivit art. 146 lit. e), de a sesiza Curtea Constituțională privind un posibil conflict juridic de natură constituțională dintre autoritățile publice, respectiv dintre Parlament și autoritatea judecătorească. În esență, Parlamentul a refuzat în câteva situații de a da aviz pozitiv solicitării procurorului general al României de începere a urmării penale a unor parlamentari. Fără a aduce o critică posibilității Parlamentului de a-și îndeplini rolul constituțional, în astfel de situații, totuși, există anumite limite constituționale de care nici Parlamentul însuși nu poate trece”, se arată în documentul transmis de Dumbravă șefului statului, în calitatea de mediator între puterile statului.

Scrisori similare au fost adresate de Horațius Dumbravă și președintelui Senatului, Călin Popescu—Tăriceanu, și președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

El precizează că le scrie nu numai în calitatea lui de demnitar public, membru al unei autorități constituționale — Consiliul Superior al Magistraturii, ci și din perspectiva de cetățean al României, care-și dorește ca instituțiile statului să funcționeze în așa fel încât „valorile fundamentale — cum ar fi democrația, statul de drept, demnitatea umană sau egalitatea în fața legii, dar și Justiția — să fie nu numai respectate formal și declarativ, dar și puse în practică”.

„Vă scriu, cu vădită îngrijorare și din perspectiva obligațiilor pe care România și le-a asumat ca membru deplin al Uniunii Europene, în special cele legate de Mecanismul de Cooperare și Verificare instituit în decembrie 2006 în comun cu Comisia Europeană. (…) Împiedicarea justiției, a autorității judecătorești de a-și îndeplini misiunea, în condițiile în care avizul pe care Parlamentul îl dă nu are legătură nici cu activitatea parlamentară a celor vizați de solicitările procurorului general, și nici cu activitatea politică, ci cu exercitarea de funcții guvernamentale, reprezintă, din punctul meu de vedere, un exces de putere al Parlamentului, în sensul în care acesta a trecut în domeniul altei puteri constituite în stat”, atrage atenția magistratul.

În opinia acestuia, Parlamentul a confiscat, practic, prin acțiunile sale, atribute constituționale ce aparțin autorității judecătorești, contrar dispozițiilor art. 1 paragraf 4: ”Statul se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor — legislativă, executivă și judecătorească — în cadrul democrației constituționale”.
„Este adevărat că art. 109 paragraf 2 din Constituție prevede că ‘Numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor’, însă această prerogativă constituțională nu se poate constitui într-una discreționară, aflată la îndemâna Parlamentului, ci, dimpotrivă, în obligația Parlamentului de a nu obstrucționa justiția atunci când există acuzații penale ce fac obiectul unor dosare aflate pe rolul autorității judecătorești. Parlamentul nu se poate constitui într-o barieră pentru justiție, ci e obligat în a sprijini justiția. Ca o ultimă precizare: fără îndoială că parlamentarii cărora nu li s-a retras imunitatea de către Parlament beneficiază de prezumția de nevinovăție până la momentul la care se va pronunța instanța de judecată. Însă, această situație neclară, în opinia mea, nu profită nici parlamentarilor în cauză, tocmai pentru că sunt persoane publice, iar pretinsele acuzații sunt foarte grave”, mai spune Dumbravă.

El consideră că interesul public e în sensul ca aceste pretinse alegații de natură penală să fie clarificate, iar clarificarea nu o poate face în niciun caz Parlamentul, prin refuzul ridicării imunității, ci doar justiția, singura în măsură de a analiza aceste pretinse infracțiuni de care sunt acuzați parlamentarii — foști sau actuali miniștri în cauză.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Engie, anunț important pentru toți clienții. Ce se va întâmpla pe 24 ianuarie
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Dramă în sportul românesc. A murit la 27 de ani
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Mark Rutte clarifică: Aderarea Ucrainei la NATO nu depinde de voința Rusiei
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București