Judecătorul Ion Tudoran care a inventat probe în dosarul Băneasa, spulberat de psihologii criminalişti. „Un om cu astfel de afecțiuni nu mai judecă normal”

Problemele psihiatrice cu care se confruntă judecătorul Ion Tudoran Corneliu Bogdan, cel acuzat că a inventat probe în dosarul Băneasa, puteau afecta modul în care este administrată justiţia. Asta susţin mai mulţi psihologi criminalişti, cunoscuţi în România.
Filip Stan
10 mart. 2021, 14:58
Judecătorul Ion Tudoran care a inventat probe în dosarul Băneasa, spulberat de psihologii criminalişti.

Judecătorul Ion Tudoran care a inventat probe în dosarul Băneasa avea un diagnostic de bolnav psihic încă din anul 2016. Cu toate acestea, magistratul a ascuns că suferea şi de diabet zaharat tip II cu polineuropatie diabetică, afecțiune ce se manifestă prin leziuni ale nervilor.

Acest diagnostic este menţionat în cazul judecătorului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran în biletul de externare de la Spitalul Floreasca. Documentul a fost făcut public chiar de fiul acestuia, Alexandru Tudoran, notează Cetăţeanul.net.  Magistratul şi-a continuat însă activitatea.

Deciziile luate în sala de judecată Judecătorul Ion Tudoran ar fi putut fi influenţate de problemele sale de sănătate.

Citeşte şi: Dezvăluiri-şoc. Mită de 250.000 de euro pentru judecătorul Ion Tudoran. Cum se împărţeau banii la o partidă de table VIDEO

Liviu Chesnoiu, despre judecătorul Ion Tudoran: „În cazul acestui judecător medicii trebuiau să tragă semnalul de alarmă”

Comisarul Şef în retragere Liviu Chesnoiu, fost şef al Laboratorului de Detecţie a Comportamentului Disimulat din Poliția Constanța, a fost chemat pentru a testa magistraţi, din punctul de vedere al psihologiei criminalistice.

„Ca psiholog criminalist, am avut o colaborare foarte bună cu judecătorii și procurorii și am fost chemat să testez magistrați. Într-o astfel de instituție trebuie să fie un feedback, nu poate să fie cineva de capul lui. (…) În opinia mea, în cazul acestui judecător medicii trebuiau să tragă semnalul de alarmă. Dacă ei își făceau datoria, conducerea instituției ar fi fost informată. S-ar fi făcut o comisie medicală care să stabilească dacă judecătorul mai poate să-și exercite profesia. Din păcate, am văzut că se întâmplă atâtea, că nu sunt angrenate toate rotițele de același mecanism, fiecare se rotește după cum are chef – trebuie să fie un feedback peste tot, iar medicii să spună: «Stop, domnule judecător, ne pare rău, trebuie să stați puțin să vă tratați și poate mai încolo, dacă totul va fi ok, să vă reluați activitatea». Înainte de reluarea activității, se face iar comisie medicală”, explică Chesnoiu, fostul profiler al Poliției, conform sursei citate.

Citeşte şi: Dosarul Băneasa. Dovezile care arată că judecătorul Ion-Tudoran a inventat probe

Psihologul criminalist susţine că afecțiunile de care suferă judecătorul Ion Tudoran sunt incompatibile cu actul de justiție şi, din acest motiv, magistratul nu trebuia să mai intre în sala de judecată până nu se trata.

„Periodic, magistrații trebuie testați. Munca de magistrat este foarte stresantă. Oamenii ăștia pot claca la un moment dat – cedează psihic, somatic. Și clachează acolo unde veriga este mai slabă. De exemplu, în acest caz, diabetul zaharat. Se poate stabili de când suferea, pentru că semnele apar cu mult înaitea instalării bolii. Unii au insomnii, cad în depresie, nu se mai înțeleg cu nimeni… Dacă medicul acelei instituții vedea diagnosticul pus acelui judecător (n.r. diabet zaharat de tip II) trebuia să se sesizeze imediat. Un om cu astfel de afecțiuni nu mai judecă normal. Chiar și medicii de la spitalul unde s-a internat trebuiau să se autosesizeze, să raporteze imediat. E ca în cazul permisului de conducere. Dacă ai un pacient care suferă de boli care îi afectează capacitatea, trebuie să sesizezi poliția ca să-i suspende permisul”, a explicat Liviu Chesnoiu, conform Cetăţeanul.net.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Dana Budeanu, despre cazul judecătorului Tudoran: „El nu avea voie să mai judece”

Tudorel Butoi: „Nu exclud ca afecțiunile lui Ion-Tudoran să-i fi putut afecta deciziile profesionale”

La rândul său, psihologul criminalist Tudorel Butoi a subliniat că judecătorul Ion Tudoran nu mai fusese expertizat psihologic de mult timp, cu toate că testare este obligatorie la o perioadă de cinci ani. Specialistul este de părere că afecțiunile de care suferea magistratul puteau să-i influențeze deciziile în dosarele judecate.

„Nu excludem ipoteza ca cele identificate și evaluate să fi avut o evoluție lentă în timp și să fi putut afecta deciziile profesionale ale subiectului Ion Tudoran Corneliu Bogdan. În sprijinul prezentei opinii se circumscrie răspunsul CSM referitor la faptul că Ion Tudoran nu apare în evidenţele psihologice obigatorii odată la cinci ani, potrivit art.42 ind.l din Legea 202/2004 modificată prin Legea 242/2018”, atrage atenția prof. univ. Tudorel Butoi, pentru Cetăţeanul.net.

Citeşte şi: Fost judecător, pus de SIIJ sub acuzare. Ion Tudoran este acuzat de represiune nedreaptă şi abuz în serviciu într-un dosar celebru

De ce boli suferă judecătorul Ion Tudoran care a inventat probe în dosarul Băneasa

Judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran este acuzat că și-a ascuns afecțiunile psihice – cădiabet zaharat tip II, care se manifestă prin leziuni ale nervilor, deteriorarea funcţiei cognitive asociate demenţei vasculare (demenţă multiinfarct), afecţiuni degenerative asociate demenţei (demenţă senilă şi presenilă de tip Alzheimer, demenţă Parkinson), notează sursa citată.

Citeşte şi: Judecătorul Ion-Tudoran avea grave probleme psihice când a dat sentinţa în Dosarul Băneasa. Se trata pentru demenţă şi schizofrenie

Magistratul a fost diagnosticat la Sanatoriul de Nevroze Predeal cu tulburări prosexo-amnezice specifice schizofreniei, episod depresiv sever și tulburare cognitivă ușoară, pentru care i-a fost administrată medicamentație psihotropă.

Citeşte şi: Decizia prin care ICCJ a desfiinţat hotărârea pe latură civilă din dosarul „Băneasa!”. Sentinţa judecătorului Tudoran, nelegală

Încă din anul 2016, Alexandru Tudoran, fiul judecătorului Ion-Tudoran, a arătat că tatăl său suferea de afecţiuni psihice.

„Tatăl meu este bolnav de mai mult timp. Și cu toate acestea a slujit Justiția. Nimeni nu a știut nimic despre debutul bolii sale. Sper, totuși, să țineți cont de faptul că medicii i-au descoperit încă din anul 2016 afecțiuni cerebrovasculare. Suprapuse peste diabetul zaharat tip II, aceste afecțiuni au lăsat urme și datorită consumului nervos al profesiei de judecător”, a explicat Alexandru Tudoran.

Cu toate acestea, judecătorul Ion-Tudoran a continuat să judece dosare controversate. Astfel, s-a ajuns şi la sentința abuzivă de confiscare a terenului (peste 224 hectare) pe care este construit mall-ului Băneasa, în care judecătorul a inventat probe, și la condamnarea la ani grei de închisoare a omului de afaceri Puiu Popoviciu.

Judecătorul Ion Tudoran care a inventat probe în dosarul Băneasa are permis de port armă deşi are probleme psihice

Potrivit Cetăţeanul, judecătorul Ion Tudoran nu a predat la Poliţie pistolul marca Walther, pe care îl avea de pe vremea când era magistrat. Mai mult, Poliția Rutieră nu i-a retras dreptul de a conduce. Motivul: nu a fost sesizată oficial de niciun medic despre boala magistratului internat la Psihiatrie.

De altfel, nici medicii psihiatri de la Spitalul Alexandru Obregia, unde Ion-Tudoran s-a internat în luna septembrie 2019, nici Sanatoriul de Nevroze Predeal, nici Spitalul de Psihiatrie Voila, unde fostul magistrat s-a internat succesiv, nu au trimis notificări Poliției privind starea de sănătate psihică precară, incompatibilă cu șofatul, arată sursa citată.

Citeşte şi: Judecătorul Ion-Tudoran avea decizie de pensionare emisă din anul 2009, dar a mai profesat încă 10 ani DOCUMENT

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Culisele rupturii Claudiu Târziu – George Simion și demisiei din AUR: ”Sondajele publice nu au cifre reale! Lui Simion îi este teamă că nu intră în turul 2!”
Capital.ro
Taxa care dispare din România. Proprietarii de terenuri nu o mai plătesc. Legea a intrat în vigoare
Playtech.ro
Cum poţi obţine sute de lei în plus la pensie, înainte de Paşte. Tot mai mulţi pensionari procedează aşa
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Americanii se pregătesc pentru momentul în care haosul va cuprinde lumea
wowbiz.ro
Gică Hagi, în doliu! A făcut anunțul trist în urmă cu puțin timp
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Scapă de moliile enervante. Cea mai ieftină și rapidă soluție
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Șapte polițiști au fost răniți și mai multe vehicule au fost distruse într-o urmărire cu final dramatic pe A1, în Marea Britanie
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru șoferii pensionari. Ce trebuie să aibă în mașină cei care au peste 65 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda