Eliberarea din funcţie a lui Stan Mustaţă survine înainte de o eventuală condamnare definitivă a sa, printr-o chestiune de ordin tehnic. Astfel, legea prevede că judecătorii peste 65 de ani au nevoie de un aviz anual al Consiliului Superior al Magistraturii pentru a profesa în continuare.
Din cauza problemelor de natură penală ale lui Stan Mustaţă, CSM nu i-a dat avizul acestuia astfel că preşedintele Iohannis a putut semna decretul de eliberare din funcţie, la propunerea Consiliului. CSM a decis pe 3 martie să-i ceară preşedintelui să-l elibereze din funcţie pe judecătorul Mustaţă. Mai mult, CSM a anunţat Casa de Pensii că a dispus suspendarea analizării cererii depuse de Mustaţă de a primi pensie de serviciu, până când instanţa se va pronunţa în dosarul său.
Stan Mustaţă va fi judecat sub control judiciar, după ce instanţa supremă a admis pe 10 martie înlocuirea măsurii arestului la domiciliu în cazul său. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă. Stan Mustaţă era în arest la domiciliu din 29 octombrie.
Grefiera Mariana Curea, suspectată că i-ar fi fost complice, este judecată sub control judiciar în acest dosar, din 29 octombrie, până atunci fiind şi ea arestată preventiv din 30 aprilie. În dosar mai sunt judecaţi şi Ion Boraciu, Florian Alexandru şi Ciprian Moraru.
Prin intermediul primilor doi, Mustaţă ar fi cerut bani de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obţine o sentinţă favorabilă. Dialogurile purtate între membrii grupului din care făcea parte judecătorul Stan Mustaţă arată obişnuinţa acestora de a percepe tarife pentru soluţii favorabile în dosare, conform DNA.