Judecătorul a plecat de la DNA după aproape patru ore de audieri. El a declarat că procurorii i-au adus la cunoştinţă că a fost pus sub învinuire pentru că un prieten al său s-ar fi întâlnit cu un prieten al lui Dan Voiculescu, pentru a fi dată o soluţie favorabilă în dosarul ICA.
El a mai spus că ar fi amânat procesul lui Dan Voiculescu, ce ar fi trebuit să aibă loc marţi.
Judecătorul a admis însă că la dosar există înregistrări ambientale, făcute de anchetatori, cu tehnică montată în biroul unui prieten al său. Totodată, Mustaţă a spus că nu au vorbit vreodată despre chestiuni precum intervenţii în dosare sau primirea unor bani ori bunuri.
Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, ridicat de procurorii DNA, făcea parte din completul care urma să se pronunţe marţi asupra mai multor excepţii ridicate în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care inculpat este şi Dan Voiculescu.
Excepţiile respective au fost ridicate de avocaţii lui Dan Voiculescu la termenul din 15 aprilie al procesului şi se refereau la anularea unei hotărâri de guvern prin care ICA a fost transformat din institut în societate comercială, introducerea Ministerului Finanţelor ca parte civilă în dosar şi trimitere la ÎCCJ a unei cereri privind rezolvarea unei probleme de drept.
Marţi, mai mulţi inculpaţi, printre care se afla şi Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, s-au prezentat la Curtea de Apel, fiind însoţiţi de avocaţi.
Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat că situaţia generată de ridicarea judecătorului Stan Mustaţă de procurori ar putea avea efecte negative şi asupra dosarului ICA.
„Ne găsim în situaţia în care planează suspiciuni cu privire la corectitudinea unui judecător, care afectează inclusiv independenţa judecătorilor, putând merge până la nivelul unor presiuni, care sub nicio formă nu pot să servească unei bune justiţii, cu adevărat independentă, de care avem nevoie inclusiv în acest caz, deoarece, se ştie, este extrem de controversat”, a afirmat Gheorghiţă Mateuţ.
Stan Mustaţă, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, a fost ridicat de procurorii DNA, fiind acuzat de fapte de corupţie. Mustaţă este acuzat că ar fi primit mită în dosarul lui Mihai Stoica, unul dintre cei opt condamnaţi în DOSARUL TRANSFERURILOR. De asemenea, magistratul făcea parte din completul de judecată al dosarului privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, în care este acuzat Dan Voiculescu.
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC ‘Bioprod’ SA Bucureşti.
Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.
În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC ‘Benefica’ SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.