Fostul judecător Corneliu Bogdan Ion Tudoran se află, de ceva vreme, în centrul unei anchete de proporții, fiind acuzat de falsificarea declarațiilor de avere şi de efectuarea unor operațiuni financiare incompatibile cu funcția ocupată. Totodată, acesta este anchetat şi pentru modul în care şi-a dobândit averea personală.
Până în prezent, însă, Tudoran nu a fost nici măcar audiat, deşi cazul său a ajuns inclusiv la urechile preşedintelui Iohannis.
Iată care sunt acuzaţiile care i se aduc fostului magistrat, potrivit Jurnalist.ro
În anii 2000, Corneliu Bogdan Ion Tudoran era secretar de stat în Ministerul Apărării condus, la acea vreme, de Victor Babiuc. El a fost cel care a semnat hotărârea conform căreia 4 hectare de teren aparţinând Armatei erau cesionate. La sfârșitul aceluiași an, Tudoran propune vânzarea terenului MApN către Gigi Becali. A luat, astfel, naştere celebra tranzacție cu terenurile Armatei, denumită Afacerea Becali-Babiuc-MApN.
Între fostul magistrat şi Gigi Becali exista, însă, o relaţie mai veche. Cel care le-a făcut cunoştinţă a fost Florin Pârvu, zis “Chinezu”, cel care avea să devină proprietarul Târgului Auto Vitan. În calitate de proprietar al târgului de maşini, acesta a desfăşurat o afacere care avea ca scop spălarea de bani, afacere în care i-a implicat atât pe judecătorul Tudoran, cât și pe fiul acestuia.
Dosare ale familiei Tudoran se află şi la Agenția Națională de Integritate. În martie 2000, Tudoran a devenit avocat, deși era judecător la Curtea de Apel București. Tudoran nu a fost, însă, niciodată trecut ca avocat suspendat, deşi aşa prevede legea.
O altă acuzaţie care i se aduce fostului magistrat vizează modul în care şi-a obţinut averea. Împreună cu soţia sa, director la Consiliul Concurenței, posedă nenumărate case, terenuri și bunuri care nu pot fi justificate din veniturile lor legale.
Potrivit declaraţiilor de avere al soţilor Tudoran, în perioada 2009-2014, aceştia nu au mai deţinut două terenuri și o casă. În plus, pe numele fiului apare o proprietate la munte, în valoare de peste 100.000 de euro. În acest caz, s-a deschis un dosar penal, şi acesta rămas nefinalizat.
Fiul judecătorului Tudoran a pledat la bară fără să aibă acest drept. În consecinţă, lui Tudoran jr i s-a deschis dosar penal. Într-un dosar deschis la Tribunalul Dâmbovița, fiul judecătorului Tudoran a fost desemnat chiar de către tatăl său.
După mai multe denunțuri și plângeri penale, pe numele fostului magistrat Corneliu Bogdan Ion Tudoran s-a deschis un dosar la Secția Specială. Acesta a fost acuzat de fals în declarațiile de avere și trafic de influență. În urma acestui eveniment, Tudoran şi-a înaintat decizia de pensionare.
Ulterior, acesta a avut mai multe internări în spitale de psihiatrie. La finalul anului 2019, Tudoran a trimis o motivare într-un dosar judecat de el prin intermediul fiului său, pe un stick de memorie. În acea perioadă, era internat la spitalul de psihiatrie din Predeal.
Dosarul pe care Tudoran l-a motivat în perioada în care era spitalizat la Predeal a făcut multă vâlvă. Procurorul care s-a ocupat de caz, Nicolae Marin, era unul din greii DNA-ului acelor vremuri. Nicolae Marin s-a trezit cu plângeri şi suspectat de abuz.
Dosarele instrumentate pe numele fostului judecător Ion Tudoran de la Secția Specială au fost inițiate de Mihaela Iorga Morar, aflată şi ea în conducerea DNA în aceeași perioadă cu Nicolae Marin. Laura Codruța Kovesi a demis-o pe Mihaela Iorga Morar și i-a făcut dosar penal. Într-un final, Mihaela Iorga Morar a ajuns la Secția Specială, unde îl anchetează pe Corneliu Bogdan Tudoran, șeful său direct fiind tocmai procurorul Nicolae Marin, cel care supervizează dosarele lui Tudoran.
Denunțătorul dosarului instrumentat de procurorul Nicolae Marin și motivat de Tudoran când se afla internat la Psihiatrie este tocmai Gigi Becali. Investigațiile asupra fostului judecător Tudoran trenează de un an de zile, timp în care procuroarea Mihaela Iorga Morar nu a reuşit să-l audieze.