„Plata cu ora, în raport cu normele ocupate de titulari, are o pondere mică, per ansamblu, în sistemul de învăţământ. Ceea ce este fără îndoială o bilă albă pentru sistem, pentru că titularii dau stabilitate sistemului”, a mai spus Andronescu.
Potrivit ministrului, ponderea plăţilor cu ora este diferită de la un judeţ la altul.
„Aici se vede politica pe care fiecare inspectorat şcolar a avut-o în vedere în modul în care s-au scos posturile la concursul de titularizare. Cifrele indică faptul că judeţele cu cea mai mare pondere a orelor acoperite în sistem de plată cu ora sunt Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea, judeţe sărace. Fără îndoială că, pentru noi, este un semnal de alarmă. În judeţe sărace, atractivitatea înscrierii cadrelor diactice este mai mică şi, de aici, ponderea orelor acoperite în sistem plata cu ora de 20 de procente din totalul de ore. Destul de mult. Am fi putut să avem o proporţie mult mai mică”, a declarat ministrul Educaţiei.
La polul opus din acest punct de vedere se află, potrivit ministrului, judeţe precum Dolj, unde inspectoratul „a avut grijă să acopere cu titulari normele vacante”.
„Dolj este judeţul cel mai atent la acoperirea cu norme didactice. Este important ca normele vacante din sistemul de învăţământ să le acoperim cu cadre didactice titulare care dau stabilitate sistemului. Cele mai multe norme în sistem de plată cu ora sunt acoperite de profesorii cu vârste în jur de 60 de ani”, a mai spus Ecaterina Andronescu.