Județul Constanţa are, în premieră, o Strategie de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 5 ani

Strategia pentru Constanța este în acord deplin cu Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă 2030 și cu Agenda UE 2030 privind dezvoltarea durabilă, a precizat Ana Maria Vătămanu.
Filip Stan
13 oct. 2022, 11:59
Județul Constanţa are, în premieră, o Strategie de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 5 ani

Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța pentru perioada 2021-2027, primul master plan de dezvoltare unitară și integrată a județului Constanța, realizat și asumat de administrația locală în ultimele trei decenii, a fost prezentată oficial, în această seară, publicului larg, în cadrul unui eveniment amplu organizat de Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța (ADDJC) și Consiliul Județean Constanța.

Documentul stabilește trei mari direcții de dezvoltare durabilă a județului. Dezvoltarea economică prin valorificarea potențialului local și utilizarea inovării și a noilor tehnologii, creșterea calității condițiilor de locuire și reducerea disparităților dintre comunității dar și dezvoltarea turismului și a serviciilor conexe prin utilizarea inteligentă a resurselor locale.

Cazinoul din Constanţa străluceşte din nou. Primele imagini cu faţada renovată
„Lumea așteaptă de la noi soluții, lumea așteaptă de la noi anumite direcții care o să se întâmple, să spui când se întâmplă, care sunt obiectivele… Avem în această strategie 998 de proiecte, dintre care 328 de proiecte, care trebuie implementate în toate UAT-urile din județul Constanța. Vor duce la dezvoltarea turismului, la dezvoltarea economică, la dezvoltarea infrastructurii, la dezvoltarea zonei de utilități pe întreg arealul județului”,  a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Fiecare element din strategie a fost inclus în urma discuțiilor cu primarii, oamenii de afaceri, academicieni sau profesori universitari, a punctat Mihai Lupu. „Avem un document de la care, indiferent de cine va fi la conducerea județului, putem să pornim să dezvoltăm durabil acest județ”.

Președintele Consiliului Județean a făcut de altfel și o radiografie reală a problemelor cu care se confruntă constănțenii. „Pe elementele de mediu suntem cel mai defrișat județ, județul nostru încă se încălzește cu lemn sau cocs, județul nostru încă mai are 200 de km de drumuri județene de pământ. În județul nostru încă mai sunt 50 de localități care nu au apă curentă, rețele care ar fi trebuit să existe acolo. Județul nostru nu are o rețea de sănătate de anvergură care ar trebui să corespundă solicitărilor. Necesitățile sunt foarte mari”, a mai spus Mihai Lupu, potrivit observatordeconstanta.ro.

„Avem obligația să fim optimiști și avem obligația să mergem înainte. În vara anului trecut odată cu înființarea ADDJC, Consiliul Județean a pus în dezbatere publică strategia de dezvoltare durabilă a județului 2021-2027. A fost un act provocator, am avut parte de critici, unele dintre ele constructive, altele, cel puțin pentru mine, o persoană aflată la început de viață publică, nedrepte, așa le-am considerat dar pot să spun că în ceea ce mă privește și în ceea ce privește activitatea ADDJC, totul a meritat. A fost un an de muncă, de multă muncă, a fost un an al dezbaterilor cu sens dar mai ales a fost un an pentru o construcție sănătoasă a Constanței”, a declarat Ana Maria Vătămanu, președintele ADDJC.

Strategia pentru Constanța este în acord deplin cu Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă 2030 și cu Agenda UE 2030 privind dezvoltarea durabilă, a precizat Ana Maria Vătămanu.

„Dezvoltarea Durabilă înseamnă mai presus de orice grijă pentru mediul înconjurător, folosirea în mod eficient și circular a tuturor resurselor de care dispunem iar ca să realizăm toate aceste lucruri , e nevoie de o strategie pe care iată, astăzi o avem la Constanța. Pesimiștilor le spun că nu este doar o bucată de hârtie despre care nu vom mai auzi niciodată. Este o strategie pe care ADDJC  a început deja să o implementeze”, a adăugat președintele ADDJC.

Evenimentul de prezentare a Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța 2021 – 2027, a reunit înalți oficiali ai administrației centrale și locale, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile, precum și reprezentanți ai mediului educațional și socio-cultural.

Digital UP 0.1 Constanța: o demonstrație pragmatică despre transformarea digitală

„Constanța e o zonă mirifică. Ce facem cu această zonă mirifică? Cum ne închipuim județul Constanța, o zona dezvoltată durabil? Sunteți primul județ din România care are o strategie de dezvoltare durabilă până în 2027, are un plan de acțiune până în 2027 și sper că vom avea posibilitatea să ne mai întâlnim, să vedem cum se implementează această strategie. Dezvoltarea durabilă, în afară de probleme tehnice, este un spirit, este o viziune. E foarte simplă formula prin care din 1997 se definește dezvoltarea durabilă. Să luăm decizii ca generațiile viitoare să trăiască mai bine”, a declarat Laslo Borbely, coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!