„În cursul ultimilor zece ani”, aceste firme de informaţii au „prosperat în Statele Unite şi în alte ţări, fără a da socoteală”, a explicat australianul în cadrul unei conferinţe de presă, cu câteva ore după ce WikiLeaks a anunţat publicarea, în săptămânile următoare, a peste cinci milioane de e-mailuri.
E-mail-urile, a căror publicare a început luni, ar putea dezvălui surse importante ale furnizării informaţiilor şi ar putea pune într-o lumină extrem de nefavorabilă compania de strîngere de informaţii secrete, care are peste 500 de firme abonate, scrie msnbc.com.
Selecţia publicată până acum de site-ul WikiLeaks oferă doar un exemplu mărunt despre practicile zilnice ale think-thank-ului cu sediul în Texas, ai cărui clienţi sunt de la universităţi locale, până la megacorporaţii internaţionale. Una dintre informaţii se referă la plăţi de 6.000 de dolari pe lună făcute către o sursă din Orientul Mijlociu, de pildă. Alta vorbeşte despre dezvăluiri ale unui fost spion.
Dar, în afară de aceste informaţii mărunte, în e-mail-uri există şi informaţii „explozive”, după cum le-a calificat chiar Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, care a promis că le va dezvălui în săptămânile următoare.
Pe de altă parte, WikiLeaks susţine că o parte „substanţială” a finanţării Stratfor provine de la agenţii guvernamentale, inclusiv Departamentul american de Securitate Internă, iar Assange a spsu la rândul său că „aceste e-mailuri arată, de asemenea, că Stratfor a supravegheat WikiLeaks”.
Într-o declaraţie făcută de reprezentanţi ai Stratfor, luni seara, acest organism afirmă că „publicarea acestor e-mail-uri reprezintă un atac direct la Stratfor şi o altă încercare de a reduce la tăcere şi a intimida compania”, al cărui fondator şi director executiv este George Friedman. Compania a mai precizat că „respinge” aceste atitudini de intimidare.
De asemenea, compania texană a mai precizat că nu se va lăsa „păcălită de două ori”, afirmând că unele dintre e-mail-urile publicate „ar putea fi contrafăcute sau inserate cu informaţii eronate”, iar altele „ar putea fi chiar autentice”. „Dar noi nu le vom valida. Şi nici nu vom da explicaţii. Din moment ce ni s-a furat proprietatea, nu ne vom lăsa victimizaţi de două ori, ajungând în situaţia de a ne întreba ce este cu aceste” documente, se arată în comunicatul companiei.
WikiLeaks nu a precizat cum a obţinut accesul la vasta corespondenţă externă şi internă a companiei din Austin (Texas), cunoscută oficial sub numele „Strategic Forecasting Inc.”
Stratfor se autodescrie ca fiind un organism de analiză geopolitică, cu abordare similară unor servicii secrete în scopul strângerii informaţiilor sale. Într-o altă declaraţie, Stratfor a afirmat că a muncit din greu pentru a stabili „contacte bune” în diferite ţări, „aşa cum ar face oricare editor de analize geopolitice”.
În decembrie, hackerii au intrat în baza de date a Stratfor şi au furat un mare număr de e-mail-uri.
Assange, al cărui site s-a remarcat în 2010 prin publicarea unor documente militare secrete despre Irak şi Afganistan şi a telegramelor diplomatice americane, este arestat la domiciliu în Marea Britanie de peste un an.
El aşteaptă ca justiţia britanică să se pronunţe definitiv în privinţa mandatului de arestare emis împotriva lui de Suedia într-un caz de viol şi agresiune sexuală, pe care le neagă.