Justiţia britanică a confirmat, miercuri, decizia privind extrădarea în Suedia a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, după 11 luni de proceduri juridice.
Cei doi judecători de la Înalta Curte din Londra responsabili de acest dosar au respins argumentele apărării potrivit cărora cererea de extrădare a australianului în vârstă de 40 de ani este „injustă şi contrară legii”. Assange poate cere acum examinarea cazului de către Curtea Supremă, pe motiv că există chestiuni de importanţă publică.
Julian Assange, suspectat în Suedia de viol şi agresiune sexuală, a fost arestat în decembrie în Marea Britanie. Din Suedia este posibil să fie extrădat în SUA, unde ar putea fi închis pe viaţă pentru conspiraţie.
O primă instanţă britanică a aprobat, în februarie, extrădarea lui Assange, însă avocaţii acestuia au declanşat o procedură complexă de apel.
Fondatorul WikiLeaks, consemnat la domiciliu în Marea Britanie în aşteptarea deciziei judecătoreşti, locuieşte la conacul unui prieten, nu departe de Londra.
Site-ul WikiLeaks a început să publice în noiembrie 2010 mii de telegrame diplomatice americane, site-ul şi fondatorul său atrăgând critici dure din partea administraţiei de la Washington.
Într-o biografie neautorizată publicată în septembrie, Julian Assange dezminte încă o dată acuzaţiile de viol formulate în Suedia, denunţând o manipulare politică. „Aceste două femei au avut cu mine relaţii sexuale deplin consimţite”, afirmă el.