În România, tuberculoza se depistează cu dificultate şi se tratează cu medicamente care au o rată de succes destul de scăzută.
Gina Popescu, responsabilul programului naţional de control al tuberculozei, susţine că problema este o „urgenţă medicală” a României. Ea subliniază că 27-28 de pacienţi care suferă de TBC rezistent la tratament renunţă la tratament prea devreme, iar dacă un singur bolnav este netratat, poate infecta până la 15 persoane în decurs de un an, scrie adevarul.ro.
În momentul de faţă, diagnosticul de TBC rezistent la tratament se pune în 70 de zile, spun specialiştii. Din luna aprilie însă, mai multe centre din Bucureşti şi Iaşi vor dispune de echipamente pentru diagnosticul rapid.
În prezent, în ţara noastră sunt înregistrate aproape 1.500 de persoane cu formă de TBC rezistentă la tratamentul clasic. Dintre acestea însă, doar 300 beneficiază de tratamentul corespunzător.
Tuberculoza a ucis, în 2011, 1,4 milioane de persoane din întreaga lume şi se estimează că o treime din populaţia lumii suferă de o formă latentă a bolii.