Jumătate din maternitatea Spitalului Hunedoara, unde au murit 2 copii, închisă pentru dezinfecţie

Consiliul de Administraţie al Spitalului "Dr. Alexandru Simionescu" din Hunedoara, unde au murit doi bebeluşi în urma infecţiei cu o bacterie prezentă adesea în infecţii intraspitaliceşti, a decis, joi, închiderea, pe rând, a câte o jumătate din maternitate pentru dezinfecţie.
Romania TV
19 sept. 2013, 12:40
Jumătate din maternitatea Spitalului Hunedoara, unde au murit 2 copii, închisă pentru dezinfecţie

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, dr. Cecilia Birău, care a participat la şedinţa Consiliul de Administraţie al Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, unde au murit doi bebeluşi în mai puţin de 24 de ore, s-a decis închiderea a jumătate din secţia maternitate pentru redezinfecţie.

„În Consiliul de Administraţie au fost două propuneri: închiderea seţiei de maternitate pentru redezinfecţie sau închiderea a jumătate din secţie, mutarea nou-născuţilor în celalaltă parte, dezinfecţia primei jumătăţi şi apoi mutarea tuturor nou-născuţilor în zona curată şi efectuarea dezinfecţiei celeilalte zone. În urma votului s-a decis pentru a doua variantă, adică închiderea a jumătate din secţia Maternitate pentru redezinfecţie. Măsura s-a luat pentru a linişti gravidele care urmează să nască, în acest moment nefiind alte cazuri de infecţie la nou-născuţi”, a declarat, joi, corespodentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, dr. Cecilia Birău.

Potrivit acesteia, rezultatele probelor prelevate, miercuri, de inspectorii sanitari din secţiile de Maternitate şi Ginecologie vor fi gata în 48 de ore.

Poliţia municipiului Hunedoara investighează împrejurările în care au murit, în mai puţin de 24 de ore, doi bebeluşi – un băieţel de trei zile şi o fetiţă de şase zile – născuţi şi internaţi în Spitalul „Dr. Alexandru Simionescu” din oraş, iar în acest caz a fost întocmit un dosar de cercetare, investigaţiile continuând sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Bogdan Niţu, afirma că în urma investigaţiilor se va stabili dacă este vorba despre moarte suspectă în cele două cazuri.

Tatăl băieţelului de trei zile care a murit la Spitalul „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, Alin Buruiană, susţinea că micuţul a primit nota 10 sâmbătă, când s-a născut.

„Era al treilea copil al familiei, un băieţel pe care ni l-am dorit. Ceilalţi copii au 13 ani – băiatul şi 11 ani – fetiţa şi abia am aşteptat un bebeluş în familie. Soţia mea a născut natural, sâmbătă dimineaţă, şi copilul a primit nota 10 la naştere. Duminică, atunci când soţia a mers să alăpteze băiatul, i s-a spus că e la Terapie Intensivă, însă nimeni nu i-a oferit detalii legate de motivul pentru care avea nevoie de îngrijiri speciale. Medicul care a decis transferarea la Terapie Intensivă terminase garda şi a plecat acasă, aşa că asistentele mi-au spus să vin luni dimineaţa să vorbesc cu medicul”, povestea bărbatul.

El adăuga că, luni dimineaţă, când a ajuns la spital, a fost anunţat că băiatul a murit.

„Nu mi s-au oferit detalii legate de complicaţii. Mi s-a spus că a avut tratament pentru inimă şi apoi că era sub tratament pentru plămâni. Cum a ajuns de la nota 10 în situaţia asta nu-mi pot da seama. Am cerut autopsie, iar medicul de aici de la spital a spus că a observat nu ştiu ce vânătaie nu ştiu unde şi a anunţat Poliţia, pentru ca băiatul să fie autopsiat de medicii legişti de la Deva. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi familia unei fetiţe de şase zile, care a decedat câteva ore mai devreme decât băiatul meu. Eu vreau răspunsuri pentru că mă tem că au greşit ei ceva, ori nu i-au aspirat bine căile respiratorii după naştere, ori l-au scăpat pe jos. Sunt atâtea variante şi nimeni nu ne dă niciun răspuns”, spunea tatăl copilului.

Şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara, Dan Mărculescu, declara, marţi, că în urma autopsiilor s-a stabilit că fetiţa de şase zile şi băieţelul de trei zile decedaţi la Spitalul „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara au murit din cauza unor pneumonii acute care au dus la infecţii acute ale căilor respiratorii şi apoi la stop cardio-respirator.

„Decesul celor doi nou-născuţi a fost provocat de pneumonii acute, pneumonii care se pot produce fie în perioada intrauterină, fie au fost contractate ulterior. Pentru a clarifica acest aspect s-au recoltat probe biologice, care vor fi trimise la Institutul Medico-Legal de la Timişoara. De asemenea, am recoltat probe pentru hemocultură, exudat faringian, traheal, ca să evităm o posibilă infecţie intraspitalicească”, declara medicul legist Dan Mărculescu.

Cei doi bebeluşi erau infectaţi cu „klebsiella pneumonie”, una dintre bacteriile cel mai frecvent incriminate în infecţiile intraspitaliceşti, susţin medicii legişti în urma unor prime analize de laborator.

„Analizele de laborator au evidenţiat un microb, klebsiella pneumonie, care, de fapt, a fost şi cauza de deces a celor doi sugari. Este un virus care se întâlneşte adesea în infecţiile intraspitaliceşti. Am comunicat la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara şi am trimis probele la Institutul Medico-Legal din Timişoara şi asteptăm şi acele rezultate”, declara, miercuri, Mărculescu.

Inspectorii sanitarii de la DSP Hunedoara au ridicat, miercuri, probe din secţiile de Neonatologie şi Ginecologie ale Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.

„După decesul celor doi bebeluşi, s-a oprit activitatea, s-au recoltat probe de către spital şi după ce s-a făcut dezinfecţia s-a reluat activitatea (…) trebuie să încheiem ancheta epidemiologică şi vă putem spune mai multe (…) se putea ca mamele să aibă o infecţie urinară, că nu este doar infecţie pulmonară, ci urinară cu klebsiella, care se putea transmite dupa naştere sau intrauterin (…). Dacă e de vină maternitatea sau personalul, o să închidem şi o să punem să se renoveze, să facem dezinfecţie terminală”, declara şeful Departamentului Supraveghere Sănătate Publică din cadrul DSP Hunedoara, Ştefan Repede.

Conducerea Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din Huendoara, care făcuse deja dezinfecţia maternităţii, susţinea că probele luate în ziua în care au murit bebeluşii nu au scos încă la iveală existenţa bacteriei.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Un bărbat din Kerala, blocat timp de 42 de ore într-un lift de spital fără mâncare sau apă
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'