Din cauza unor datorii mari înregistrate de Metrorex, jumătate dintre metrouri ar putea fi indisponibile chiar de săptămâna viitoare. Problemele au apărut din sumei de aproape 160 de milioane de lei pe care Metrorex nu a plătit-o Alstom Transport. În 2021, singura factură achitată a fost pentru luna ianuarie, fiind emisă cu mai multe luni în urmă. Mai mult, este de aşteptat să fie oprite şi activităţile de curăţenie din vagoane, scrie Club Feroviar.
Oficialii Alstom au tras un semnal de alarmă încă de luna trecută în legătură cu sumele restante.
”Metrorex ne datorează peste 33 de milioane euro. Această sumă corespunde unui an de plăţi restante. Între timp, am suportat toate costurile: ne-am plătit furnizorii la zi, am plătit salariile angajaţilor la zi. Din suma totală datorată, de peste 160 de milioane de lei, echivalentul a 33 de milioane de euro, peste 140 de milioane de lei provin din contractul anterior, pentru servicii prestate în cursul anului 2021, iar 20 de milioane de lei pentru facturi restante în contractul început la 1 ianuarie 2022. Câte companii îşi permit să continue să lucreze fără să fie plătite timp de un an?”, a declarat pentru News.ro preşedintele Alstom pe Europa, Gian Luca Erbacci.
Citeşte şi: David Popovici, fără rival. A câștigat aurul și la 50 de metri liber, la Europeanul de juniori
Metrorex a avut o reacție pe această temă, însă nu a precizat la cât se ridică datoria către Alstom și nici cât a achitat din aceasta. Iată care a fost la acel moment punctul de vedere al Metrorex:
„În urma articolelor apărute în presă referitoare la obligațiile de plată către Alstom Transport S.A., facem precizarea că Metrorex a achitat o parte din sumele aferente serviciilor realizate în anul 2022 și continuă să plătească facturile ce vor fi emise în acest an. Pentru achitarea integrală a obligațiilor de plată, va solicita sumele necesare la următoarea rectificare bugetară. Obiectivul principal al Metrorex este transportul călătorilor în condiții de siguranță, iar în acest sens, depunem toate eforturile pentru rezolvarea acestei situații”, au precizat oficialii Metrorex.
În tot acest timp, preşedintele Alstom Europe a subliniat că firma pe care o conduce a plătit furnizorii şi salariile angajaţilor la zi, inclusiv o creştere salarială de 10% anul trecut şi anul acesta.
„Alstom realizează mentenanţa conform contractului, indicatorii de performanţă sunt îndepliniţi, aşa că avem nevoie de achitarea integrală a facturilor. Este nevoie de angajament de ambele părţi, nu mai putem fi singurii care susţinem financiar acest contract”, a spus el.
Contractul câștigat de Alstom la sfârşitul anului 2021 prevede servicii de mentenanță pentru ramele electrice de metrou și vehiculele feroviare specifice infrastructurii de metrou, pentru o perioada de 15 ani, respectiv mentenanță standard pentru: – parcul de material rulant de generație veche (trenuri tip IVA) aferent unui parcurs estimat de 16.020.000 km (1.068.000 km/an x 15 ani); și – parcul de material rulant de generație nouă (trenuri tip BM2, BM21 si BM3, alt tip de material rulant achiziționat în perioada contractuală) aferent unui parcurs estimat de 121.500.000 km (8.100.000 km/an x 15 ani).