UPDATE Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu se va petrece precum un ‘divorț amiabil’, a avertizat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, solicitând Londrei să depună ‘imediat’ cererea de părăsire a blocului comunitar, transmite sâmbătă AFP.
„Nu este un divorț amiabil, dar, la urma urmelor, nici nu a fost o mare relație de dragoste”, a declarat Juncker vineri seară, într-un interviu la televiziunea germană ARD.
„Nu înțeleg de ce guvernul britanic are nevoie să aștepte până în luna decembrie pentru a decide dacă trimite sau nu scrisoarea de divorț la Bruxelles. Aș vrea să o am imediat”, a insistat luxemburghezul.
Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a afirmat sâmbătă într-un interviu acordat cotidianului german Bild că Berlinul va juca un „rol central” în cadrul UE după votul în favoarea Brexitului.
„Germania va continua să joace un rol central, chiar și mai important în cadrul Uniunii Europene”, a declarat Jean-Claude Juncker pentru Bild, în timp ce cancelarul Angela Merkel i-a invitat deja luni la Berlin pe președintele francez, François Hollande, premierul italian, Matteo Renzi, și pe președintele Consiliului European, Donald Tusk.
Sâmbătă, o reuniune a miniștrilor de externe din cele șase țări fondatoare ale UE (Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda) este, de asemenea, prevăzută la Berlin.
Cu siguranță, UE nu este perfectă, dar „este ce avem mai bun pentru a aduna toate țările Europei la aceeași masă și a găsi compromisuri pentru ca oamenii să trăiască acolo în pace, libertate și prosperitate”, a mai afirmat Jean-Claude Juncker în interviul preluat de Agerpres. Marea Britanie „ne va lipsi la această masă de familie”, a continuat el.
Președintele Comisiei Europene a atras atenția asupra responsabilității și ambivalenței premierului David Cameron, demisionar vineri după referendumul în cursul căruia 51,9% dintre alegători au votat pentru Brexit, în timp ce Cameron a făcut campanie pentru menținerea țării sale în UE.
„Când defăimezi Europa de luni până sâmbătă, este greu să treci duminica drept un european convins”, l-a acuzat Jean-Claude Juncker, în opinia căruia Bruxellesul nu are „nicio responsabilitate” în rezultatul scrutinului dorit de David Cameron, „și nu de Parlamentul European, Comisia ori Consiliul European”.
Cu prilejul următorului summit extraordinar al liderilor UE, miercuri și joi, va trebui să ne gândim „cum ne putem ocupa mai bine de grijile oamenilor și să contracarăm mișcările populiste în mod decisiv și unit”, a insistat el.
Președintele Comisiei Europene nu a exclus ipoteza unor noi referendumuri în alte țări ale UE, în măsura în care „populiștii (…) nu pierd nicio ocazie pentru a-și face auzite cu zgomot mare ideile lor politice anti-europene”.
„Efectele referendumului britanic ar putea aduce sfârșitul acestei grosolane agitații dușmănoase. S-ar putea dovedi rapid că Marea Britanie a dus-o mai bine atunci când era în UE”, a ținut el să adauge.