Comentariile lui Juncker, apărute într-un articol de opinie publicat luni în ziarele Le Figaro din Franța și Die Welt din Germania, vin în contextul unei întrevederi programate pentru aceeași zi, la Berlin, între cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande pentru a discuta, printre altele, și despre problema imigrației.
„Ceea ce avem nevoie — un lucru de care, din păcate, încă ducem lipsă — este curajul colectiv de a ne respecta angajamentele, chiar și atunci când nu sunt ușoare sau când nu sunt populare”, a scris președintele CE.
„În schimb, ceea ce văd este că ne arătăm cu degetul — un joc demodat de căutare de vinovați care poate aduce publicitate, poate chiar și voturi, dar care de fapt nu rezolvă nicio problemă”, a adăugat Juncker.
El și-a reiterat astfel criticile la adresa guvernelor europene care nu primesc refugiați din Italia și Grecia, unde zeci de mii de imigranți au ajuns pe mare în ultimele luni pentru a scăpa de sărăcia și de războaiele din țările lor de origine.
Liderii europeni au convenit deja asupra schiței unui plan pe doi ani pentru a răspunde la problema numărului fără precedent de imigranți din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, măsură forțată de tragedia în care 900 de imigranți s-au înecat într-un singur weekend în aprilie în largul coastei libiene.
Citeşte şi Imigranţii au perturbat din nou traficul feroviar din Eurotunel
Implementarea sistemului de relocare a 60.000 de refugiați se dovedește însă problematică, într-o perioadă de avânt pentru partidele anti-imigrație din Europa. Liderii europeni au discutat în contradictoriu despre acest plan la un summit în luna iunie, temându-se să primească imigranți, ceea ce a dezvăluit rivalități naționale puternice pe care cooperarea în cadrul blocului comunitar ar fi trebui să le depășească. Statele membre și-au stabilit luna decembrie ca dată limită pentru a ajunge la o înțelegere privind cifrele finale.
„Nu avem nevoie de un nou summit. Statele membre trebuie să adopte măsurile europene existente și să le aplice pe teritoriul lor”, a scris însă Juncker.
El a adăugat că Uniunea Europeană trebuie să creeze o listă uniformă de „state sigure” în care imigranții pot fi trimiși înapoi.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a respins de asemenea acuzațiile că Executivul comunitar este un „simplu spectator” în această criză, spunând că Bruxellesul a adoptat numeroase măsuri, inclusiv mecanisme de a-i trimite înapoi pe cei care nu se califică pentru statutul de azilanți.
Citeşte şi Criza imigranţilor: Ministrul austriac de Externe consideră că este vorba de un „dezastru umanitar”