‘În materie de refugiați, va trebui să modificăm sistemul Dublin. El nu mai funcționează. Dacă acest sistem nu mai este funcțional, noi nu îl putem aplica și, în consecință, Comisia va face propuneri aferente în primăvara anului viitor sau chiar mai devreme’, a afirmat Juncker la Paris, în fața membrilor Consiliului economic, social și de mediu, organism consultativ al actorilor sociali.
Regulamentul Dublin este un document esențial al politicii europene în domeniul azilului. Conform prevederilor sale, analizarea cererii de azil trebuie să fie realizată de prima țară membră a UE în care intră refugiatul respectiv.
Documentul și-a arătat punctele vulnerabile în ultimele luni, în urma deciziilor anumitor state membre care, confruntate cu un val masiv de refugiați, au decis să nu aplice unele prevederi.
Șeful executivului comunitar a susținut ideea unui acord cu Turcia, afirmând că înțelege ‘dubiile și ezitările celor care spun că nu se poate încheia un acord cu Erdogan (președintele Turciei, n.r.)’. Uniunea Europeană s-a angajat să aloce noi fonduri concrete și substanțiale pentru a ajuta Turcia să suporte povara celor 2,2 milioane de refugiați aflați în prezent pe teritoriul turc, potrivit Agerpres.
Referitor la minisummitul desfășurat duminică la inițiativa sa și consacrat așa-numitei ‘rute balcanice’ folosite de refugiați în drumul lor spre Europa Occidentală, Jean-Claude Juncker a apreciat că este ‘incredibil ca în sânul UE să existe state membre care nu își vorbesc, care au aceeași problemă și nu au puterea de a încerca să o rezolve prin dialog’.
‘Asistăm la un spectacol de jigniri și atacuri pe care nu am crezut vreodată că le voi vedea în Europa; acest lucru este rezultatul faptului că guvernele și societățile nu își vorbesc’, a afirmat Juncker, care a deplâns ceea ce el a numit ‘impresia că telespectatorii știu mai mult decât guvernanții despre deplasările migranților’.