În discursul său înaintea votului în PE asupra noii Comisii, Juncker a spus că investiţiile sunt vitale în restabilirea creşterii şi în crearea de locuri de muncă. Germania, economia dominantă din Europa, rezistă apelurilor de a cheltui mai mult pentru a impulsiona creşterea.
Juncker, fost premier conservator al Luxemburgului, a subliniat, totuşi, că, aşa cum a spus cancelarul german Angela Merkel, o mare parte din cele 300 de miliarde de euro ar trebui să vină de la investitorii privaţi şi că guvernele ar trebui să-şi ţină în continuare sub control deficitele bugetare.
„Dacă ne veţi susţine astăzi, vom prezenta pachetul privind locurile de muncă, creşterea şi investiţiile până la Crăciun”, a declarat Juncker, adăugând că investiţiile ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea eficienţei economice, nu pe cheltuielile pe termen scurt.
Noua comisie a lui Jean-Claude Juncker a trecut de hopul ultimelor audieri
Berlinul rezistă la apelurile altor state din afara zonei euro şi nu numai de a-şi creşte investiţiile publice pentru a relansa creştere economică pe continent.
Juncker a spus de asemenea că regulile bugetare ale Uniunii Europene care limitează deficitele şi datoria publică nu vor fi relaxate. Comisia Europeană pregăteşte o analiză a regulilor şi a eficienţei lor, urmând să prezinte un raport până la mijlocul lunii decembrie. Franţa şi Italia vor o mai mare indulgenţă în eforturile cerute pentru consolidarea bugetului.
„Regulile nu vor fi schimbate. Dar pot fi implementate cu un grad de flexibilitate”, a spus Juncker.
Investiţiile, a spus el, reprezintă numai o parte a unei strategii cu trei piloni, alături de reforme structurale în economiile naţionale şi o nouă credibilitate fiscală pentru guverne.
Principalele grupuri politice din UE urmează să aprobe miercuri prin vot noua Comisie, care îşi va intra în funcţie la 1 noiembrie, înlocuind executivul condus de Jose Manuel Barroso.
Jean-Claude Juncker a promis o echipă „extrem de politică” ce se va concentra în mandatul său de cinci ani pe derularea unor programe majore, lăsând chestiunile mai neînsemnate în sarcina guvernelor, o solicitare cheie din partea Marii Britanii, unde există cereri puternice de ieşire din UE.
El a spus că structura cu două nivele a noii Comisii, care are un număr mai mare de comisari după aderarea Croaţiei, a fost concepută pentru a o face mai eficientă şi pentru a elimina ‘atitudinile limitate’ în care comisarii urmau proiecte individuale. Un nou nivel de vicepreşedinţi îi va coordona.
Recunoscând amplificarea sentimentelor anti-UE la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, Juncker a spus că Uniunea trebuie să le arate cetăţenilor care lucrează în interesele lor. „Cetăţenii îşi pierd încrederea”, a spus el.
Juncker a subliniat că performanţa economică este vitală. „Ori avem succes în reducerea şomajului, ori vom eşua”, a afirmat el.