Președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker a declarat că va fi nevoie să modifice unele politici, însă nu se va schimba tot în urma alegerilor din Grecia, potrivit Agerpres.
‘Va trebui să modificăm unele dintre politicile noastre, însă nu vom schimba tot (doar) pentru că s-a înregistrat (în Grecia) un rezultat electoral care place unora și care displace altora’, a declarat Juncker într-un discurs susținut în fața eurodeputaților.
‘În mod evident, va trebui să ținem cont de expresia democratică și de sufragiul universal al poporului elen, pe care îl admir mult pentru curajul său și pentru modul său de a face sau de a nu face’ ceva, a spus președintele CE.
În același timp, Juncker a atenționat că ‘va fi necesar ca cei care au câștigat alegerile din Grecia să ia în considerare convingerile și modul de a acționa al altora’. ‘Există și alte opinii publice, alte opinii parlamentare’, a subliniat Juncker, dând de înțeles că cererile noului guvern grec nu vor putea fi toate ascultate, din cauza opoziției unor state membre.
Mai multe țări din zona euro nu intenționează să le facă grecilor ‘cadouri’, notează AFP. Printre aceste țări se numără Finlanda, țările baltice, Olanda și Germania, care țin la rigoarea bugetară. Portugalia și Spania, lovite în plin de criză și care au fost nevoite să depune eforturi pentru a răspunde exigențelor creditorilor, sunt de asemenea împotriva Greciei, potrivit unor surse europene.
Însă, orice decizie privind viitorul Greciei trebuie luată într-un mod unanim de cei 19 membri ai Eurogrupului, forumul miniștrilor de finanțe din zona euro.
Premierul grec Alexis Tsipras urmează să aibă o întrevedere cu Juncker miercuri dimineața, înainte de a pleca spre Paris. Cei doi responsabili politici au discutat deja la telefon sâmbătă, iar Juncker a recunoscut să discuțiile au fost ‘dificile’.
În timpul discursului său din Parlamentul European, Juncker a dat asigurări că nu este un susținător al austerității. ‘Austeritatea nu este un scop în sine. Ea duce la derapaje sociale nesănătoase și produce consecințe nocive în termeni de ruptură în coeziunea socială din sânul societăților noastre’, a declarat Juncker.
În același timp, președintele CE a susținut că se opune „celor care consideră că orice rigoare și orice consolidare bugetară ar fi sinonime cu austeritatea’.