Considerat un jurnalist incomod, Abdiaziz Mohamud Guled, cunoscut și sub numele de Abdiaziz Afrika, a fost atacat în timp ce părăsea un restaurant din Mogadishu, capitala Somaliei.
„A părăsit restaurantul şi s-a urcat în maşină cu un coleg după ce a luat cina, iar atacatorul sinucigaş s-a aruncat în aer pe geamul maşinii”, a povestit un coleg al jurnalistului ucis, conform BBC.
Cunoscut și sub numele de Abdiaziz Afrika, Abdiaziz Mohamud Guled era un jurnalist cunoscut pentru interviurile sale cu suspecţii din grupul jihadist reţinuţi de forţele de securitate somaleze, fiind un critic al grupării islamiste al-Shabaab.
În atentat au fost rănite și alte două persoane care îl însoțeau pe Gued. E vorba despre directorul televiziunii naţionale somaleze şi un şofer, relatează site-ul oficial Radio Mogadishu, care citează surse din Poliție.
Premierul somalez Mohamed Hussein Roble a transmis condoleanțe familiei jurnalistului.
„Abdiaziz a fost un jurnalist harnic și un erou național care a lucrat pentru țara lui, pentru poporul său și pentru religia lui cu curaj și necruțăre”, a transmis premierul somalez.
Gruparea Al-Shabaab, formată din islamiști extremiști care se luptă cu trupele guvernamentale susținute de ONU de mai bine de 10 ani, a revendicat atacul în care jurnalistul Abdiaziz Mohamud Guled a fost ucis, conform Libertatea.
Peste 1.400 de jurnalişti din întreaga lume au fost ucişi începând cu 1992. În opt cazuri din zece când un jurnalist este asasinat autorul nu este arestat, conform Euronews.
Jihadiștii au controlat capitala Somaliei până în 2011, când a fost respinsă de trupele Uniunii Africane, dar încă deține teritoriu în mediul rural și lansează atacuri frecvente împotriva țintelor guvernamentale și civile din Mogadishu și din alte părți, conform BBC.
Oficialii guvernamentali spun că grupul de islamişti este vinovat pentru unele dintre cele mai mortale atacuri teroriste din Somalia. În 2020, analiștii de la Armed Conflict Location and Event Data Project au estimat că gruparea Al-Shabab a fost responsabilă pentru moartea a peste 4.000 de persoane din 2010 și până în prezent.