Jurnalist la The New York Times: Clişeele despre România nu mai sunt adevărate

Zilele în care oamenii vedeau România drept o ţară a câinilor vagabonzi şi a derbedeilor de pe străzi s-au încheiat, din fericire, iar oricine vizitează Bucureştiul va descoperi un oraş cosmopolit, cu o clasă profesională talentată, restaurante de clasă mondială şi cultură din abundenţă, afirmă Dan Bilefsky, jurnalist la The New York Times şi International Herald Tribune, într-un interviu acordat unui site de ştiri din România şi citat de Agerpres.
Alina Costache
21 mart. 2013, 20:29
Jurnalist la The New York Times: Clişeele despre România nu mai sunt adevărate

‘Desigur, România este încă a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, aşa că imaginea unei ţări sărace persistă, în special gândindu-ne la zonele rurale mai sărace. Însă România este, de asemenea, un centru de înaltă tehnologie, are ingineri străluciţi şi trebuie doar să ne uităm la toate companiile din Timişoara, de la Microsoft la Alcatel, pentru a vedea că imaginea clişeică despre România nu mai este adevărată. Cu toate acestea, provocările rămân. Recentul scandal al cărnii de cal, în timpul căruia unele tabloide britanice şi unii oficiali francezi au acuzat abatoarele româneşti totuşi pe nedrept de măcelărirea a mii de cai ologi, a arătat că stereotipurile facile persistă’, mai spune jurnalistul.

Întrebat care este percepţia despre imigranţii români din SUA şi din Canada, Dan Bilefsky a afirmat că ‘românii, trăind prin vremuri foarte grele, sunt în ansamblu nişte oameni foarte muncitori şi optimişti’, iar angajatorii străini pe care i-a întâlnit ‘îi laudă pe imigranţii români pentru etica sârguincioasă a muncii lor’.

‘Nu este nicio coincidenţă că inginerii români sunt bine reprezentaţi în Silicon Valley şi în sediul central al Microsoft. Este, de asemenea, adevărat că mulţi asociază România, corect sau nu, cu situaţia romilor – şi cu imaginile găştilor de copii care cerşesc prin capitalele europene, în pieţele oraşelor -, iar acest lucru nu ajută percepţia imigranţilor români. De aici nevoia de a combate excluderea socială’, a adăugat jurnalistul.

El apreciază că ‘puţini ar putea susţine că România priveşte către Est mai degrabă decât către Vest’.

‘În timp ce Occidentul a fost în alertă vara trecută, pe măsură ce Guvernul Ponta a părut să centralizeze puterea într-un fel zelos, puţini ar putea susţine că România priveşte către Est mai degrabă decât către Vest. Ţara este ferm ancorată în Uniunea Europeană şi în NATO. Populaţia sa dinamică priveşte către Londra şi Paris, nu către Beijing şi Moscova. Observatorii internaţionali îl urmăresc îndeaproape pe Ponta, pentru a vedea cum se descurcă cu o majoritate de două treimi în Parlament. Unii se tem că el se va îndrepta în aceeaşi direcţie ca Viktor Orban în Ungaria şi va folosi acea majoritate pentru a submina echilibrul instituţional (‘checks and balances’, termen care desemnează unul dintre principiile ce stau la baza democraţiei prezidenţiale din SUA – n.r.). Însă Ponta este un om inteligent, iar până acum pare că şi-a învăţat lecţia şi a fost temperat de reacţia pe care a primit-o din partea Uniunii Europene şi Washington-ului, ca urmare a întregii saga a suspendării preşedintelui’, a completat Dan Bilefsky.

Bilefsky este un corespondent din Paris al The New York Times şi The International Herald Tribune, iar până recent a fost reporter în New York pentru NYT. Totodată, a lucrat ca reporter pentru Wall Street Journal şi Financial Times. În ultimul an, Bilefsky a scris despre o serie de subiecte din politica românească.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul ia banii românilor. Lege nouă din 2026 pentru absolut toți proprietarii de locuințe și terenuri
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Proteste și violențe în Venezuela după realegerea lui Nicolas Maduro pentru al treilea mandat
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?