Jurnalist român cu dosar penal deschis de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei. CNA cere autorităților române să-i ofere protecție lui Mircea Barbu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) solicită protecţia jurnalistului Mircea Barbu şi condamnă decizia Serviciului Federal de Securitate al Rusiei de a deschide dosare penale unor jurnalişti, printre care se află şi jurnalistul român, care raportează din zonele de conflict dintre forţele ucrainene şi cele ruseşti.
Filip Stan
28 sept. 2024, 15:54
Jurnalist român cu dosar penal deschis de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei. CNA cere autorităților române să-i ofere protecție lui Mircea Barbu

CNA arată, într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, că relatările lui Mircea Barbu, accesibile şi în mediul online, sunt realizate cu profesionalism şi nu pot fi confundate cu acte ostile de propagandă.

„Forţele militare angajate în luptă nu trebuie să considere că jurnaliştii care relatează din zone de conflict sunt inamici. Ei trebuie să fie protejaţi pentru a le permite să transmită publicului informaţii cât mai apropiate de realitatea din teren. Hărţuirea acestora constituie un atentat la libertatea de informare şi la liberul acces la informaţii de un excepţional interes public”, precizează reprezentanţii Consiliului.

În acest context, CNA informează Ministerul Afacerilor Interne cu privire la situaţia jurnalistului Mircea Barbu şi solicită „analizarea urgentă a asigurării protecţiei acestuia”, dat fiind anunţul Federaţiei Ruse, dar şi mesajele de mobilizare în reţeaua de comunicaţii Telegram prin care se propune chiar suprimarea vieţii jurnaliştilor care au intrat în Ucraina.

De asemenea, CNA a decis să informeze comisiile pentru cultură şi media din Senat şi Camera Deputaţilor cu privire la jurnalistul român, „în sensul solicitării acestora de a reacţiona public, în virtutea atribuţiilor parlamentare existente”.

Citește și: Mașinile fraților Tate erau, de fapt, închiriate. Procurorii DIICOT au pus sechestru pe bolizii unei firme din Marea Britanie

Potrivit comunicatului citat, Consiliul Naţional al Audiovizualului va informa şi forurile europene de protecţie a jurnaliştilor, iar scrisoare de protest va fi trimisă ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, se mai arată în comunicatul amintit.

„CNA rămâne ferm angajat valorilor de protecţie a jurnaliştilor şi a celor care garantează libertatea de exprimare. Gestul Federaţiei Ruse nu face altceva decât să confirme, încă o dată, că regimul totalitar, brutal, bazat pe frică, este preferat în Rusia, în contrast cu drumul democraţiei europene la care România s-a angajat”, adaugă sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe a condamnat, vineri, faptul că Rusia a deschis anchete împotriva a trei jurnalişti, subliniind că reprezentanţii presei trebuie protejaţi şi nu reduşi la tăcere.

„Condamnăm cu fermitate decizia Rusiei de a deschide anchete penale împotriva unor jurnalişti, inclusiv Mircea Barbu, pentru faptul că au relatat din Kursk. Acesta este un atac flagrant la adresa libertăţii presei şi împotriva drepturilor fundamentale. Jurnaliştii trebuie să fie protejaţi, nu reduşi la tăcere”, a transmis ministerul român pe platforma online X.

Citește și: Ce legi vrea să schimbe Gigi Becali dacă va fi ales parlamentar AUR. „Dacă dau nume se consideră păcat şi iar trebuie să mă spovedesc”

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a deschis anchete penale împotriva a trei jurnalişti, doi americani şi un român, care ar fi trecut „ilegal” frontiera rusă dinspre Ucraina pentru a realiza reportaje în partea ocupată a regiunii Kursk, au anunţat vineri agenţiile de presă ruse, preluate de AFP.

Cei doi americani, Kathryn Diss şi Fletcher Yeung, lucrează pentru canalul australian ABC, în timp ce jurnalistul român Mircea Barbu lucrează pentru HotNews.ro, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Ei sunt acuzaţi de autorităţile ruse că „au trecut ilegal frontiera Federaţiei Ruse în regiunea Kursk”, a anunţat FSB, într-un comunicat preluat de agenţiile de presă.

În total, anchete au fost declanşate împotriva a „12 jurnalişti străini” pentru acuzaţii de acest tip, începând din 17 august, a precizat FSB, citat de agenţia RIA Novosti.

Proceduri au fost declanşate inclusiv împotriva unor jurnalişti ai canalului american de televiziune CNN, canalului italian RAI sau german Deutsche Welle.

Jurnaliştii vizaţi de aceste anchete nu par să se afle în Rusia, însă riscă acolo până la cinci ani de închisoare, conform Codului Penal rus.

Citește și: Alarmă aeriană la graniţa României cu Ucraina! Mesaje Ro-Alert din cauza dronelor ruseşti, au fost ridicate patru avioane de luptă

DailyBusiness
Creștere alarmantă a numărului de mame adolescente! Se cer soluții de URGENȚĂ
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Ce să nu bagi în bagajul de cală. Poate provoca probleme serioase
Capital.ro
INTERZIS dacă ai casă la curte. Ce NU ai voie să plantezi sau să construieşti în propria curte
Playtech.ro
Doamne cât de frumoasă era Adriana Iliescu în tinerețe. Cea mai bătrână mamă din România era superbă
DailyBusiness
Când Intră în vigoare permisele digitale și ce se întâmplă cu cele fizice?
Adevarul
Boris Johnson s-a gândit să invadeze Olanda în timpul pandemiei. Cum s-a ajuns la o asemenea „nebunie” şi care era planul
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Un copac de lângă Capitală, vizitat de sute de pelerini. Oamenii cred că le poate îndeplini dorințele
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
kanald.ro
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul să evite
Cancan.ro
Maria Campai (42 de ani) a dispărut fără urmă, după ce a plecat la o întâlnire cu un băiat de 17 ani. Ce s-a întâmplat cu ea 7 zile mai târziu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ungaria, la ani lumină de România! Budapesta ne-a luat complet fața. Ungurii i-au cucerit pe toți
StirileBZI
Morcovii ne ajută să vedem mai bine? Specialiștii contrazic tot ce știai!
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
stirilekanald.ro
A fost împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
substantial.ro
Avertismentul medicilor: Antrenamentele intense pot duce la rabdomioliză
MediaFlux
Medicamente GRATUITE pentru români. GUVERNUL tocmai a DECIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A început „Festivalul Cârnaților de Pleșcoi”: Andra pe scena principală