Jurnalistă CNN, pe străzile din Kabul. În aceste momente, pe aeroportul din Capitala Afganistanului mulțimi de oameni se luptă să poată pleca din țară, în timp ce 60 de state le cer talibanilor să lase civilii să părăsească Kabulul.
Jurnalistul Cosmin Stan a făcut o postare pe pagina sa de Facebook, în care arată faptul că „Afganistan se intoarce exact unde era acum 20 de ani”. În ciuda faptului că talibanii au obligat femeile să-și părăsească slujbele şi au le-au cerut să fie înlocuite cu rude de-ale lor, bărbați, corespondentul CNN în Kabul este o femeie, Clarissa Ward.
Luni, în prima zi a a noului Emirat Islamic al talibanilor, Clarissa s-a îmbrăcat adecvat pentru noul regim, în burqa, şi îşi continuă meseria în cele mai dificile condiţii.
„Afganistan se intoarce exact unde era acum 20 de ani si ne arata ca doua decenii de ocupatie americana nu sunt de ajuns pentru a reconstrui o tara! Si intr-un asemenea moment delicat, corespondentul CNN in capitala cazuta in mainile talibanilor este o femeie iar asta face ca relatarile de la fata locului sa fie cu atat mai puternice si mai pline de insemnatate.
O urmaresc de cateva zile pe Clarissa Ward si ma impresioneaza pasiunea si stapanirea de sine cu care isi face treaba acolo in conditii dintre cele mai dificile. Azi, in prima zi a noului Emirat Islamic al talibanilor, in vreme ce aproape toti occidentalii erau deja evacuati, ea transmitea de pe strazile capitalei Kabul inconjurata de talibani care detin acum controlul.
S-a imbracat adecvat pentru noul regim (se vede in cele doua foto diferenta fata de ziua de ieri) dar isi face meseria in continuare ca la carte! Si, inca un amanunt important: @clarissawardcnn este mama a doi copii de varste relativ mici„, a scris Cosmin Stan pe pagina sa de Facebook.
Pe măsură ce oraș după oraș a cedat în fața talibanilor, iar duminică, capitala Kabul a fost cucerită de forțele insurgente, femeile din Afganistan au început să se teamă din ce în ce mai mult că libertățile câștigate în 2001 vor fi anulate şi chiar mai rău, le este frică pentru viaţa lor.
Liderii talibani au declarat că vor respecta drepturile femeilor, iar politica noii conduceri a țării va fi ca „femeile să aibă acces la educație și la muncă”, însă realitățile din orașele cucerite de talibani și poveștile tulburătoare ale femeilor afgane evidențiază faptul că drepturile și libertățile femeilor sunt trecute prin filtrul politicii noului „Emirat Islamic al Afganistanului” și anulate acolo unde acestea nu sunt în acord cu viziunea noilor conducători.
Pe măsură ce frica în rândul femeilor din Kabul a crescut, prețurile la mai multe articole de vestimentație destinate acestora au crescut și ele. Într-o piață din orașul Kabul, Aref, o localnică care deține un magazin mixt de haine și burqa, susține că înainte de asaltul talibanilor în toată țara, majoritatea clientelor sale proveneau din alte provincii. „Acum femeile din interiorul orașului se pregătesc pentru ceea ce urmează să se întâmple după instaurarea controlului talibanilor în vârful statului și cumpără tot mai multe burqa”, a declarat Aref, potrivit unui reportaj realizat de The Guardian.
O burka sau burqa este o haină purtată de femei în unele tradiții islamice pentru a acoperi trupurile lor în locurile publice. De obicei se consideră că burka este veștmântul exterior care acoperă trupul femeii, plus acoperitoarea capului, plus voalul pus pe față.