Incidentul care a implicat echipa televiziunii italiene RAI a avut loc într-un sat din Liban care fusese bombardat recent. Lucia Goracci, un cameraman și un localnic au fost înconjurați de mai multe zeci de persoane și agresați. Șoferul lor a murit în urma unui infarct, precizează agenția italiană de știri ANSA.
Atacatorii nu aveau însemne și nu erau înarmați, însă, de frică, șoferul libanez Ahmad Akil Hamzeh s-a prăbușit la pământ, în urma unui atac de cord. Pentru corespondentul Lucia Goracci, cameramanul Marco Nicois și Kinda Mahaluf, care au rămas nevătămați, au fost câteva minute de coșmar, notează jurnaliștii italieni.
Totul a început marți, 8 octombrie, în jurul orei 9.00, în orașul Jiyeh, la jumătatea distanței dintre Beirut și Sidon.
Reporterul le punea câteva întrebări unei femei în vârstă care trece prin zonă. În acel moment, un grup de persoane se apropie agresiv de echipă, strigând cuvinte confuze. Imediat s-a declanșat teama de a avea de-a face cu bande înarmate cu conotații politice: echipa s-a refugiat în mașină în timp ce unul dintre atacatori a încercat să spargă camera cu o piatră prin geam.
Șoferul pornește mașina și se îndreaptă spre Beirut, urmărit de atacatorul aflat pe un scuter. La un moment dat, poate pentru a-și reveni sau pentru că se simțea deja rău, Ahmad oprește la o benzinărie. Coboară, vorbește cu bărbatul care îi ia cheile și apoi, liniștit, i le dă înapoi. Dar, copleșit de o afecțiune cardiacă deja instalată și de teama acelor momente, șoferul se prăbușește la pământ, spre disperarea colegilor săi pasageri.
Cel care a chemat ambulanța, a declarat Lucia Goracci pentru ANSA, a fost chiar atacatorul, care a fugit apoi în timp ce câteva persoane s-au adunat la fața locului și au încercat în zadar să-l ajute pe Ahmad.
„Hezbollah nu a avut nimic de-a face cu asta”, a mai precizat Goracci, contactată telefonic.
„A fost o izbucnire fără implicații politice, rezultatul unei tensiuni generalizate în rândul populației din zonele atacate. A fost un gest de furie din partea familiilor celor două femei ucise în timpul raidurilor, care doar din întâmplare și-a găsit vărsarea în atacul asupra echipei RAI. Totul a avut loc în 15-20 de minute”, a continuat jurnalista.
RAI și-a exprimat „condamnarea și indignarea” față de atac și „apropierea și sprijinul” față de familia lui Ahmad, care lucrează de mulți ani pentru RAI alături de corespondenții de război.