Un judecător a spus că poliţia i-a pus sub acuzare pe Wa Lone, în vârstă de 31 de ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 27 de ani, pentru că au încălcat Official Secrets Act, lege potrivit căreia este pedepsită orice persoană care „obţine, adună, înregistrează sau publică orice document sau informaţie oficială” care „ar putea fi de folos unui inamic”.
Cei doi jurnalişti se vor întoarce în instanţă pe 23 ianuarie pentru argumente legale, urmând ca instanţa să decidă dacă va accepta cazul.
Jurnaliştii au fost puşi sub acuzare de poliţie miercuri, în tribunalul din oraşul Yangon, unde membrii familiilor acestora au izbucnit în lacrimi. „Vă rog să le spuneţi oamenilor noştri să ne protejeze jurnaliştii”, a strigat Kyaw Soe Oo înainte de a fi dus înapoi în detenţie. Wa Lone a spus, de asemenea, că soţia lui este însărcinată. „Încerc să fiu puternic”, a spus el, potrivit Agerpres.
Familiile lor au sugerat că jurnaliştii sunt victimele unei înscenări, spunând că cei doi au fost arestaţi imediat după ce au părăsit restaurantul unde au luat masa cu poliţiştii care le-ar fi dat documentele clasificate. Cei doi poliţişti au fost arestaţi, de asemenea, dar nu au fost prezenţi miercuri la tribunal.
Reporterii care au transmis miercuri de la tribunal au purtat ţinute negre în semn de protest faţă de arestarea colegilor lor şi au avut bannere cu mesajul: „Jurnalismul nu este o infracţiune”. Avocatul Khin Maung Zaw care îi reprezintă pe cei doi jurnalişti a declarat pentru AFP că o cerere pentru eliberarea lor prin cauţiune a fost respinsă.
Reprezentanţii Reuters au transmis că „sunt extrem de dezamăgiţi” de faptul că autorităţile vor să îi urmărească pe cei doi jurnalişti în justiţie. „Considerăm că acesta este un atac nejustificat şi flagrant la libertatea presei. Credem cp timpul este esenţial şi continuăm să cerem eliberarea imediată a jurnaliştilor Wa Lone şi Kyaw Soe Oo”, a spus Stephen J. Adler, redactor-şef al Reuters.
Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană au cerut ca jurnaliştii să fie eliberaţi, în timp ce fosul preşedinte american Bill Clinton a intervenit, de asemenea, în această problemă.
Cei doi jurnalişti au fost arestaţi pe 12 decembrie după ce au fost invitaţi să se întâlnească cu oficiali ai poliţiei la cină, care le-ar fi dat documente clasificate. Ei au realizat articole despre criza din Rakhine unde – potrivit estimărilor Naţiunilor Unite – represiunile militare asupra militanţilor au făcu ca, din august, aproape 655.000 de musulmani Rohingya să fugă în Bangladesh.
Ministrul Informaţiilor din Myanmar a declarat atunci într-un comunicat de presă că jurnaliştii Reuters şi doi poliţişti sunt acuzaţi de spionaj conform unei legi din timpul ocupării britanice. Legea din 1923 prevede condamnare cu închisoarea de până la 14 ani.