Jurnalistul de la România Liberă consideră că între Klaus Iohannis şi votanţii săi nu există „o punte cât de cât solidă de principii şi viziune”, adăugând că „dacă ești într-o minimă sincronizare cu alegătorii tăi știi precis ce îi reproșează aceștia lui Ponta și de ce îl consideră un pericol!”
Turturică arată că motivul pentru care Klaus Iohannis a fost slab în dezbaterea de aseară ţine de faptul că prezidenţiabilul ACL „nu înțelege decât superficial mecanismele prin care prestația lamentabilă a majorității politicienilor a distrus această țară. Are doar senzația că le înțelege. Dovada? Nu știe nici acum de ce poziția sa la referendumul din 2012 a fost greșită. Este onorabil să fii consecvent, nu este deloc onorabil să persiști într-o eroare. Mai rău, este un semn de obtuzitate și chiar de aroganță să nu vrei să afli de ce Germania, pe lângă alte țări partenere, a reacționat atât de dur față de tentativa de puci parlamentar. Pentru că dacă ar fi făcut-o nu cred că nu ar fi făcut măcar o jumătate de pas înapoi.”
Jurnalistul îl critică pe Iohannis şi pentru faptul că „nu a internalizat” discursul pro-România, discursul pro-stat de drept, discursul pro-justiție sau discursul pro-parteneriate strategice. „De aceea i-au rămas minute neconsumate la fiecare din intervențiile sale. Pentru că nu știa ce să zică.”, atrage atenţia Dan Turturică. Acesta mai arată că Iohannis a jucat rolul elevului care descoperă că „nu este în stare să scrie decât câteva fraze, iar pagina rămâne aproape goală, cu el holbându-se la ea și realizând că nu a rămas cu mai nimic din ce a citit.”
Turturică desfiinţează şi linia centrală a campaniei lui Iohannis. Acesta arată că „România lucrului bine făcut” presupune ca oamenii „să se pregătească temeinic înainte de a se apuca de treabă, iar atunci când se apucă să se încăpățâneze să o ducă până la capăt. Ceea ce presupune să înveți, să perseverezi, să asculți criticile, să faci un efort real de a le înțelege și mai ales de a te corecta.”