Un bărbat de origine ucraineană, care se afla la Vama Petea în județul Satu Mare, a fost descoperit cu un permis de conducere fals. Când a fost întrebat despre modul în care a obținut acest permis și motivul pentru care îl deținea, bărbatul a oferit o explicație halucinantă. El achiziționase documentul fals din mediul online la un preț de 800 de euro.
Citește și: Teroristul tunisian care a omorât doi suedezi la Bruxelles a avut paşaport românesc fals
Individul, originar din Ucraina, intenționa să părăsească România prin Vama Petea, dar a fost prins în posesia unui permis de conducere fals. În momentul în care vameșii l-au întrebat cum a obținut documentul fals și de ce îl avea asupra sa, răspunsul său i-a surprins. Pentru acest carnet fals, el plătise suma considerabilă de 800 de euro și îl obținuse de la o persoană care se oferise să îl ajute online.
Bărbatul a recunoscut în fața vameșilor că și-a pierdut permisul de conducere în Germania. Din cauza faptului că nu putea să ajungă în Ucraina pentru a obține un nou permis, a apelat la o „schemă” ilegală pentru a obține un document (fals, în cele din urmă) pe care să îl prezinte autorităților drept fiind autentic și valabil. Dat fiind că era în imposibilitatea de a solicita un nou document în Ucraina, a ales să recurgă la această alternativă ilegală.
Permisul fals părea a fi eliberat în aprilie 2014 de către autoritățile ucrainene. Cu toate acestea, documentul nu respecta criteriile de autenticitate și validitate. Bărbatul a contactat o persoană online care pretindea că este jurist și care i-a furnizat un permis fals contra sumei de 800 de euro. Cetățeanului în vârstă de 42 de ani i s-au adus acuzații penale pentru două infracțiuni: uz de fals și conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără a deține un permis legal. Acest incident a avut loc miercuri seara.
„Cu ocazia formalităţilor pentru ieşirea din ţară, colegii noştri i-au solicitat celui aflat la volan şi permisul de conducere. Bărbatul a prezentat un permis de conducere, aparent eliberat în aprilie 2014 de către autorităţile din Ucraina, dar care nu îndeplineşte condiţiile de formă şi de fond ale unui act autentic. Ucraineanul a declarat că, fiind în Germania, şi-a pierdut permisul de conducere, dar nu se putea întoarce în ţara natală pentru eliberarea unui nou document. Aşa că a apelat la o persoană pe care a cunoscut-o în mediul online şi care s-a recomandat ca fiind jurist, iar în schimbul sumei de 800 de euro poate sa se ocupe de obţinerea documentului de conducere. Cel aflat la volanul maşinii le-a spus că nu avea cunoştinţă despre faptul că acest document – pe care l-a prezentat la controlul de frontieră – nu este unul autentic”, precizează ITPF.
Citește și: Şi-a cumpărat un permis fals cu 800 de euro și a condus cu el timp de şapte ani. Ce pedeapsă riscă acum