Legile pe care se sprijină NSA pentru a strânge aceste informații ‘nu au fost niciodată interpretate pentru a autoriza ceva care se apropie de amploarea supravegherii generalizate aflate în discuție’, a apreciat instanța americană într-un document de 97 de pagini, potrivit Agerpres.
Fără a merge până la a judeca constituționalitatea programului, instanța a estimat că guvernul a depășit cadrul stabilit de Congres în faimosul ‘articol 215’ al legii antiteroriste Patriot Act, adoptată după atacurile din 11 septembrie 2001.
Plângerea a fost depusă de puternica Asociație pentru Apărarea Libertăților ACLU (American Civil Liberties Union) împotriva NSA, agenția de informații însărcinată cu interceptarea comunicațiilor, și a FBI, poliția federală americană, după dezvăluirile făcute în iunie 2013 de fostul consultant al NSA Edward Snowden.
Milioane de ‘metadate’ telefonice colectate de NSA includ numere de telefon, durata convorbirilor telefonice sau localizarea lor, însă nu și conținutul lor.
ACLU consideră de asemenea că acest program constituie o încălcare masivă a vieții private fără a ajuta o altă măsură de combatere a terorismului.
Cu toate acestea, instanța a refuzat să emită un ordin pentru oprirea programului, argumentând că nu ar avea sens, deoarece legea va expira la 1 iunie. În prezent, membrii Congresului dezbat o modificare sau o prelungire a legii în cauză.