La 6 mai 2016, guvernul și-a anunțat decizia de a închide tabăra Dadaab și de a repatria cu forța refugiații somalezi, care, în marea lor majoritate, vor să rămână în Kenya.
Guvernul și-a justificat decizia invocând securitatea națională și susținând, fără însă a furniza dovezi, că tabăra este locul în care au fost planificate atentatele comise de islamiști somalezi shebab la centrul comercial Westgate din Nairobi, în 2013, și la Universitatea Garisa (nord-est), în 2015.
‘Decizia guvernului de a viza în mod specific refugiații somalezi constituie un act de persecuție împotriva unui grup, este ilegală, discriminatorie și, prin urmare, anticonstituțională’, a declarat judecătorul Înaltei Curți John Mativo, pronunțându-se asupra unei plângeri depuse de Comisia națională privind drepturile omului și de o organizație neguvernamentală kenyană.
Citeşte şi Bătaie între refugiaţi, într-o tabără din Germania. 14 persoane au fost rănite
Kenya își anunțase inițial intenția de a închide tabăra la sfârșitul lunii noiembrie 2016, amânând-o însă până la 21 mai 2017 în urma unei solicitări venite din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați și pe fondul acuzațiilor că recurge la returnări forțate de refugiați somalezi.
Tabăra de la Dadaab, situată lângă frontiera cu Somalia, adăpostește în prezent în jur de 256.000 de refugiați — față de 320.000 la mijlocul lui 2016—, în marea lor majoritate somalezi refugiați cu începere din 1991 din cauza războiului civil și a secetei din țara lor.