„Totul este valid”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul prefecturii Pas-de-Calais. Autoritățile locale au ordonat evacuarea zonei de sud a acestui bidonville până marți seară, sub amenințarea recurgerii la forță, însă justiția, sesizată în privința acestui subiect sensibil, și-a dat un termen pentru a lua o hotărâre.
Această sursă din cadrul prefecturii a afirmat joi că nu vor exista expulzări forțate: „Vom continua munca angajată cu asociațiile, pentru a-i convinge pe imigranți să plece pentru a fi puși la adăpost în altă parte decât în ‘junglă'”.
Autoritățile se așteaptă la relocarea a 800-1.000 de imigranți în centre de primire de la Calais sau în alte părți din Franța. Însă conform asociațiilor, partea de sud a taberei ar găzdui de fapt mult mai mulți imigranți, de ordinul a 3.450 de persoane, conform recensământului organizației Help Refugees.
Ridicată în apropiere de Calais, mare port din nordul Franței, ‘Jungla’ găzduiește 3.700 de imigranți, conform autoritățile, sau mai mulți, conform asociațiilor care le oferă ajutor.
De acolo, acești refugiați veniți din Siria, Afganistan sau Sudan speră să ajungă în Anglia, profitând în special de camioanele care trec prin Canalul Mânecii între cele două țări.
Guvernul vrea să reducă la 2.000 de persoane populația din această tabără, principala îngrijorare a Franței, care a fost relativ scutită de gestionarea afluxului actual din Europa de imigranți în special sirieni, irakieni sau afgani, cea mai puternică criză a refugiaților de pe continent de după cel de-Al Doilea Război Mondial, transmite Agerpres.
Temându-se de un aflux de imigranți care ar părăsi ‘jungla’, Belgia a anunțat marți că a restabilit provizoriu controale la frontiera cu Franța.