La peste 10 ani după recomandările formulate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care au interzis fumatul în locurile publice, micile cafenele olandeze dispun încă de spaţii închise unde clienţii pot să fumeze, în virtutea unei excepţii incluse în legislaţia naţională.
Tribunalul din Haga a considerat însă că aceste spaţii se află „în conflict” cu convenţia-cadru pentru lupta împotriva fumatului (CCLAT) redactată de OMS, intrată în vigoare în 2005 şi semnată de către Olanda.
„Legile antifumat acoperă şi spaţiile rezervate fumătorilor”, a decis tribunalul olandez, adăugând că excepţia din legislaţia naţională „nu este validă”.
Intrate în colimatorul unei asociaţii antifumat, aflată la originea acestei acţiuni în justiţie, barurile cu suprafeţe mai mici de 70 de metri pătraţi, ai căror administratori reprezintă unicul angajat al acestor companii, au pierdut astfel dreptul de a amenaja un spaţiu închis rezervat fumătorilor.
Aceste spaţii, considerate mai puţin atractive decât restul cafenelei sau barului, seamănă adeseori cu un fel de acvarii de mari dimensiuni, închise cu geamuri, unde este interzisă servirea clienţilor cu băuturi şi alte produse.
Reprezentanţii asociaţiei Clean Air Nederland, care a făcut recurs la un proces pierdut în 2016, s-au declarat „fericiţi şi satisfăcuţi” în urma deciziei Tribunalului din Haga şi au adăugat că misiunea lor constă într-o luptă pentru o societate fără fumat, prin descurajarea consumului de produse pe bază de tutun.
Decizia instanţei olandeze conţine însă şi o doză de incertitudine în privinţa închiderii efective a acelor spaţii pentru fumat, deoarece un nou recurs ar putea fi acceptat, potrivit companiilor mass-media din Olanda.
Tribunalul din Haga a respins de altfel o cerere formulată de asociaţia Clean Air Nederland care solicita ca interdicţia să vizeze toate spaţiile publice închise dedicate fumătorilor.AGERPRES