„Procurorul şef a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi, a sesizat la data de 20 iunie 2013, în temeiul dispoziţiilor art. 75 alin.1 din Legea nr. 303/2004, republicată cu modificările şi completările ulterioare, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii în vederea efectuării de verificări cu privire la situaţia constatată în legătură cu apariţia în mass-media a unor afirmaţii denigratoare care aduc atingere dreptului la imagine a magistraţilor, cu consecinţa afectării independenţei sistemului judiciar”, se arată într-un comunicat de joi al DNA.
Potrivit sursei citate, marţi, publicaţia on-line Incomod (www.incomod.ph) a publicat articolul intitulat „Raul Petrescu a acceptat să comenteze acuzaţiile care i-au fost aduse de DNA…”.
În acel articol, viceprimarul a spus despre acuzaţia ce i se aduce că „este un ordin politic, o mizerie a unor cretini, este ceva fabricat, iar cei de la DNA sunt executanţi ale unor ordine politice”.
„Conţinutul afirmaţiilor şi limbajul folosit (…) exced cadrului constituţional şi procesual, privind exercitarea dreptului la apărare şi celui privind libertatea de expresie şi limitele acesteia”, arată DNA.
Articolul menţionat, precizează DNA, a fost preluat şi de alte publicaţii din presa prahoveană.
„În acest context, s-a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii analizarea şi dispunerea măsurilor legale, ţinând seama că, prin declaraţii de acest gen se creează un potenţial de deteriorare a imaginii magistraţilor, ca reprezentanţi ai instituţiilor statului”, se mai arată în comunicat.
Viceprimarul din Ploieşti, Raul Petrescu, a fost trimis în judecată pentru complicitate la cumpărare de influenţă, după ce a rugat un inspector de asigurări, acuzat şi el în dosar, să intervină pe lângă funcţionarii de la Permise pentru ca o persoană să fie reprogramată mai repede la examenul auto.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Prahova îl acuză pe Raul Alexandru Petrescu, viceprimarul municipiului Ploieşti, de complicitate la cumpărare de influenţă, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, marţi, de DNA.
În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată inspectorul de asigurări Alexandru Adrian Oprea, pentru trafic de influenţă, Lucian Bogdan, pentru cumpărare de influență, şi agentul de pază Nicolae Neacşu, pentru complicitate la cumpărare de influență.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 22 martie 2013 – 8 aprilie 2013, Adrian Alexandru Oprea, prin intermediul lui Nicolae Neacșu și al viceprimarului Raul Alexandru Petrescu, a primit de la Lucian Bogdan 200 de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Prahova şi poate interveni pe lângă aceştia pentru „a-i determina să-l reprogrameze pe inculpatul Bogdan Lucian pentru susținerea probelor de examen în vederea obținerii permisului de conducere într-un timp cât mai scurt și fără respectarea procedurilor legale incidente”.
În actul de sesizare al instanţei se mai arată că Lucian Bogdan fusese respins la proba practică a examenului auto și dorea reexaminarea într-un termen mai scurt, deoarece avea un contract de muncă în străinătate.
„Inculpatul Bogdan Lucian a beneficiat de sprijinul inculpatului Neacşu Nicolae, care i-a solicitat inculpatului Petrescu Raul Alexandru să intervină pe lângă Oprea Adrian Alexandru (…). La rândul său, Petrescu Raul Alexandru a făcut demersuri pe lângă Oprea Adrian Alexandru să intervină la funcţionarii publici pentru programarea lui Bogdan Lucian într-un termen cât mai scurt”, se mai arată în comunicatul DNA.
Dosarul va fi judecat de Tribunalul Prahova.