Karl Nehammer împlinește în data de 18 octombrie vârsta de 51 de ani, iar presa austriacă îl sărbătorește cu ironii, critici și enumerarea celor mai grave derapaje pe care le-a avut pe plan politic.
Politicianul austriac a fost aspru criticat pentru „turbulențele economice”, creșterea prețurilor și neadevărurile expuse în spațiul public în repetate rânduri.
„Nici cetățenii austrieci, nici membrii OVP nu mai „Glaub an Oesterreich” (cred în Austria), ca urmare a presupuselor neadevăruri ale cancelarului Karl Nehammer. Pe măsură ce scoatem confetiul, ar trebui să ne gândim la cetățenii austrieci care se confruntă cu darurile încântătoare ale inflației și creșterii prețurilor. Costurile în creștere ale vieții servesc drept fundal pentru această mare sărbătoare, creând o simfonie de discordanță financiară care l-ar face chiar și pe Mozart să ridice o sprânceană”, scrie presa din Austria.
Cel mai recent scandal, supranumit „Burgergate”, al cărui protagonist este Karl Nehammer, a luat amploare după ce cancelarul austriac s-a întrebat într-o înregistrare devenită virală de ce nu au copiii de mâncare, atâta vreme cât mâncarea caldă este accesibilă la prețuri mici, iar cea mai ieftină masă din Austria este un hamburger la McDonald’s.
Critici din partea populației și politicienilor a primit și în urma declarațiilor referitoare la angajații part-time din Austria. Cancelarul a spus că, dacă oamenii vor mai mulți bani, ar trebui să muncească mai mult.
„În timp ce K. Nehammer le-a recomandat concetățenilor săi să mănânce burgeri dacă se confruntă cu dificultăți financiare, el însuși, fără îndoială, sărbătorește în stil cu șampanie și caviar rusesc sau ceva de genul acesta. Întreprinderile austriece se pot alătura festivităților, punându-și pălăriile de petrecere în timp ce plâng în liniște pierderile economice datorită unei alte decizii proaste de politică externă. Într-adevăr, ne întrebăm dacă manualul de politică externă al guvernului este inspirat de Kafka”.
În ciuda faptului că OMV și Erste Group raportează profituri impresionante de care beneficiază statul austriac, acestea sunt afectate de deciziile de politică externă luate de Nehammer și asociații săi. Aceste companii au cerut în repetate rânduri Cancelarului să adopte o atitudine rațională în ceea ce privește interesele companiilor austriece, dar au fost ignorate din când în când.
Sectorul bancar vienez, de obicei mândria valsului, se trezește să execute o rutină de dans necoordonată datorită deciziilor de sus. Cu toate acestea, o bancă iese în evidență din mulțime. Raiffeisen Bank își va trimite cu siguranță urări de ziua de naștere, deoarece cancelarul le permite să acumuleze câștiguri uriașe în Rusia, protejându-i în același timp de mustrările UE.
Nehammer a reușit să construiască garduri între el, pe de o parte, și propria administrație și oameni, pe de altă parte, înstrăinându-i și pe liderii europeni din cauza abordării sale asupra unor evenimente cruciale precum războiul din Ucraina, răspunsul său fiind dictat de dependența Austriei de Rusia. gaz.
Cine îi va trimite urări de ziua de naștere? Și care vor fi aceste dorințe? Câți dintre ei vor fi sinceri? Poate că Vladimir Putin va suna, nu numai pentru a-și exprima urările, ci și pentru mulțumiri și felicitări pentru fragmentarea Europei.
Pe măsură ce saga diplomatică se desfășoară, sărbătorirea zilei de naștere a cancelarului Nehammer este un masterclass de satiră, fiecare aplauze răsunând împotriva provocărilor electorale cu care se confruntă partidul său politic.: „Prost to another year of politics rollercoasters!”, mai scrie presa austriacă.
Karl Nehammer este cel care s-a opus prin veto, în decembrie 2022, primirii Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen, invocând migraţia ilegală. Cancelarul austriac a cerut investiţii în protecţia frontierelor, o reducere a numărului de migranţi ilegali, precum şi proceduri rapide şi mai multe acorduri de readmisie. De atunci, oficialul austriact nu a ratat nicio ocazie să spună că România și Bulgaria nu sunt pregătite pentru aderare, invocând migrația ilegală ca principala culpă și cauza refuzului său.
Nehammer a fost crescut într-o familie catolică și conservatoare din Viena și a fost implicat încă din adolescență, de la 14 ani, în campania electorală pentru ÖVP.
A absolvit liceul în 1992 și ulterior a servit ca voluntar timp de un an în Forțele Armate austriece. S-a înrolat în 1996 și a obținut gradul de locotenent.
Din 1997, Nehammer a lucrat ca trainer de formare pentru ofițerii de informații pentru Ministerul Federal al Apărării și ca formator pentru comunicare strategică, printre altele pentru Institutul de Formare Profesională (BFI) și Academia Politică a ÖVP.
Timp de mulți ani, tatăl său, Karl Nehammer senior, a fost directorul general al LGV Frischgemüse Wien, o cooperativă comercială a 100 de companii de grădinărit din Viena și Austria Inferioară.
Pe plan politic, Nehammer a fost numit în 2015 secretar general adjunct și purtător de cuvânt al organizației federale a Uniunii Muncitorilor Austrieci (ÖAAB), asociația sindicală a ÖVP. În 2016 a ajuns secretar general al ÖAAB în 2016 și a deținut această funcție până în ianuarie 2018. Apoi, a fost numit ministru de Interne în cel de-al doilea guvern Kurz.