Kasparov a declarat că un atac nuclear din partea Rusiei este improbabil, chiar dacă Vladimir Putin ar decide să apeleze la această soluţie extremă, deoarece există un întreg lanţ de comandă ce trebuie parcurs, fiind greu de crezut că amiralii armatei Kremlinului ar fi de acord să se sacrifice pentru ambiţiile liderului de la Moscova.
„Nu trebuie ca Putin să apese pe buton şi racheta e lansată. E un lanţ de comandă. Poate Putin să devină atât de disperat? Nu cred că e posibil, dar să spunem că e atât de nebun. Apoi ar trebui să evaluam nebunia amiralilor care trebuie să execute acest ordin. Mi se pare că lumea liberă se apropie din ce în ce mai mult de momentul în care va recunoaşte că orice folosire a armelor de distrugere în masă trebuie să primească un răspuns adecvat.
Dacă îi ameninţă cu tribunalul de la Haga peste 5 ani nu cred că le va păsa. Dar dacă ştie că e o şansă mare ca racheta NATO să vină în 5 minute, nu cred că mai e suficient de curajos să pună la încercare forţa NATO. Mă îndoiesc că Putin va găsi voluntari să moară pentru nebunia lui geopolitică”, a explicat Kasparov.
Marele şahist rus este de părere că aprovizionarea Ucrainei cu arme poate obliga Rusia să oprească ostilităţile.
„Singura soluţie pentru a opri acest război este distrugerea armatei lui Putin din Ucraina şi să ne asigurăm că nu va mai avea bani să-l susţină. Ameninţarea lui Putin la adresa Europei va dispărea doar când steagul ucrainean va fi ridicat la Sevastopol”, a mai spus marele maestru.
Citeşte şi: NATO vine în coasta lui Putin după ce Rusia a simulat atacuri nucleare
Întrebat cât ar mai putea dura războiul, Kasparov a declarat că în mare parte acest lucru depinde de poporul rus şi de cât va mai îndura privaţiunile cauzate de invazia din Ucraina, până să se revolte în număr mare.
„Cât va mai dura? Cred că nu pentru multă vreme, pierderile lui Putin cresc acolo. Vorbim de 100.000 de soldaţi, morţi şi răniţi, scoşi din luptă. De la ce cost al pâinii vor ieşi ruşii în stradă? Eu nu ştiu, nici Putin nu ştie. Dictatorii nu pot măsura asta. Dictatorii sunt mereu în pericol când par slabi. Când Putin pierde războiul din Ucraina şi sancţiunile vor forţa milioane de ruşi să protesteze faţă de deteriorarea condiţiilor de viaţă, cred că va ajunge ca alţi dictatori dinaintea lui: îşi va înceta cariera politică, va fi forţat s-o facă.
Putin a spus că pe 9 mai va fi finalul razboiului. Va încerca să spună ceva, ca a luat Mariupol, că a luat câteva sate mici. Dar nu e un război pe care să îl poată câştiga. E o chestiune de timp până când un răspuns al anumitor cercuri sociale din Rusia va începe să apară. E ca un vulcan. Nu ştii când va avea loc erupţia. E inevitabil, dar nu ştii dacă va mai dura 10 ani sau 10 zile.
Marile oraşe ruseşti nu experimentează greutăţile războiului. Majoritatea soldaţilor sunt din zone sărace, de la ţară. A declara război ar duce la o schimbare dramatică. Când milioane de oameni, care acum se uită la război, de acasă, din fotoliu, vor trebui să se implice, se va schimba. Ruşii din clasa din mijloc, care au venituri bune, să uită la aceste imagini din Bucha şi la nivel psihologic ar vrea să creadă că e propagandă ucraineană, dar când îşi dau seama că vor fi implicaţi conştientizează că s-ar putea să fie adevărat. Ar însemna că finalul e aproape.
Economic, Rusia e o cauză pierdută. E o iluzie că Rusia e puternică. Sancţiunile taie bucată cu bucată. Putin pierde venituri. Toate segmentele din economia Rusiei se restrâng şi se vor prăbuşi. Rusia depinde de piese de schimb din Occident, pe care nu mai poate să le obţină”, au fost declaraţiile lui Kasparov.
Citeşte şi: Zelenski, lovitura de graţie pentru Putin. Ultima redută a Rusiei în UE se clatină