Kazahstan, în pragul unei etape importante

Pentru Kazahstan, începutul acestui an nu ar fi putut fi mai diferit de tragicul ianuarie 2022. Cu puțin peste douăsprezece luni în urmă, țara se afla în mijlocul unei tentative violente de lovitură de stat orchestrată de grupuri care doreau să vadă prăbușirea națiunii. Exista o posibilitate reală ca statalitatea Kazahstanului să fie anihilată din interior, ceea ce ar fi avut efecte negative nu doar în regiunea Asiei Centrale.
Alina Costache
28 feb. 2023, 20:39
Kazahstan, în pragul unei etape importante

Din fericire, țara a reușit să-și revină după rănile provocate de evenimentele din ianuarie 2022 și să-și consolideze în continuare bazele guvernării prin schimbări politice și socio-economice. Din ianuarie 2022 au trecut douăsprezece luni, iar Kazahstanul este cu totul de nerecunoscut. Modificările constituționale adoptate după referendumul național din iunie 2022 au stabilit noi principii democratice, inclusiv un parlament mai influent, puteri prezidențiale limitate, proceduri simplificate de înregistrare a noilor partide politice, alegerea directă a akimilor (primarilor) și multe alte măsuri importante.

Mai multe inițiative politice au fost lansate începând cu luna ianuarie a acestui an. Poate cea mai semnificativă este înființarea Curții Constituționale, la care se poate adresa orice cetățean, inclusiv Comisarul pentru Drepturile Omului și Procurorul General. Curtea se va asigura că legile țării sunt conforme cu Constituția și protejează drepturile fundamentale ale cetățenilo. Elvira Azimova, primul președinte al Curții Constituționale, a ocupat anterior funcția de comisar pentru drepturile omului în Kazahstan. Acesta este un indiciu clar al priorităților și direcției Curții.

În prezent, Kazahstan se îndreaptă rapid către alegerile pentru Mazhilis (camera inferioară a parlamentului) și Maslikhate (organe reprezentative locale), din 19 martie. Aceste alegeri vor fi unice în multe privințe. În primul rând, două partide politice recent înființate vor participa la vot. De exemplu, la sfârșitul anului trecut, în Kazahstan a fost înființat Partidul Verde, care va crește gradul de conștientizare cu privire la problemele care afectează mediul – un domeniu de importanță vitală având în vedere provocările actuale legate de schimbările climatice și care îi preocupă foarte mult pe cetățenii din Kazahstan, date fiind consecințele de durată ale calamităților de mediu la scară largă provocate de om în perioada sovietică.

În prezent, în Kazahstan sunt înregistrate șapte partide, oferind electoratului o varietate de opțiuni politice. Participarea la alegeri competitive va întări sistemul multipartid prin creșterea pluralismului și influența politicii de opoziție, un obiectiv la care țara noastră a lucrat în ultimii ani. Important este că pragul pentru intrarea partidelor în Mazhilis a fost redus de la șapte la cinci procente, facilitând intrarea în parlament a partidelor de opoziție, care pot juca un rol important în creșterea responsabilității guvernului.

În al doilea rând, pentru prima dată după 2004, la alegerile pentru Mazhilis va fi folosit un model mixt proporțional majoritar, în care 70% dintre deputați vor fi aleși proporțional pe liste de partid, iar 30% prin vot majoritar în circumscripții uninominale. Aceasta înseamnă că 29 din cei 98 de deputați vor fi aleși în colegii uninominale, iar 69 pe liste de partid, conform modelului de reprezentare proporțională dintr-o circumscripție națională unică de nivel național. Alegerile pentru Maslikhate din districtele și orașele de importanță națională vor avea loc, de asemenea, conform unui sistem electoral mixt în raport de 50/50, iar pentru Maslikhat-ele de nivel inferior va fi folosit în totalitate sistemul electoral majoritar.

În plus, în buletinele de vot va fi inclusă opțiunea „împotriva tuturor”, oferind alegătorilor posibilitatea de a-și exprima dezaprobarea față de toți candidații dacă doresc acest lucru. În cele din urmă, la nivel legislativ a fost stabilită o cotă de 30% pentru femei, tineri și persoane cu nevoi speciale în repartizarea mandatelor deputaților pe listele de partid. Acest lucru asigură o reprezentare mai largă în parlament a tuturor categoriilor de cetățeni ai Kazahstanului.

Kazahstan și-a respectat angajamentul de a organiza alegeri libere, deschise și corecte. Rolul observatorilor electorali este, fără îndoială, crucial în această privință. Ca și la alegerile anterioare, inclusiv la alegerile prezidențiale din noiembrie 2022, 10 organizații internaționale și zeci de observatori din țări străine au fost invitați pentru a observa alegerile. Oficialii se așteaptă la cele mai mari misiuni de observatori electorali din partea Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a Comunității Statelor Independente.

Alegerile viitoare vor marca o altă etapă importantă în dezvoltarea democrației kazahe. Mulți nu erau siguri că țara își va reveni după tulburările din ianuarie 2022. Cu toate acestea, obstacolul a fost depășit. Pe lângă faptul că națiunea și-a demonstrat rezistența și stabilitatea noastră, țara s-a transformat prin inițiative politice și socio-economice semnificative.

Aceste alegeri nu ne vor schimba țara peste noapte, dar vor contribui la crearea unui Kazahstan echitabil – o societate prosperă și un sistem politic mai dinamic și mai competitiv. O astfel de țară va fi un partener de cooperare și mai puternic și angajat pentru comunitatea internațională, inclusiv pentru România.

Pe măsură ce lumea continuă să se confrunte cu provocările geopolitice și economice actuale, un Kazahstan stabil și prosper nu este doar în beneficiul cetățenilor săi, ci și al întregii regiuni și al tuturor partenerilor internaționali. Reformele politice, susținute de alegeri competitive, reprezintă fundamentul pe care Kazahstanul își va clădi stabilitatea și va continua să își construiască viitorul.

Spynews
”De când se trezeşte...” Ce părere avea Adrian Minune despre ginerele său, înainte să se despartă de Karmen Minune. Manelistul, declarații despre Bogdan Căplescu
Bzi.ro
Maria de la Insula Iubirii a făcut senzație în costum de baie! Ce manelist a pus ochii pe blondină
Fanatik.ro
Ce a găsit un bărbat din Neamț într-o fântână la care lucra. A venit imediat poliția
Capital.ro
Avertisment pentru cei cu termopane la bloc. Sunt obligați prin lege. Amenda e 4000 lei
Playtech.ro
WOW ce schimbare totală! Păpușa de la Glina e de nerecunoscut ACUM. Dumnezeule, cât e de frumoasă
DailyBusiness
Românii dau năvală la Lidl pentru acest produs. E delicios și APROAPE GRATIS!
Adevarul
Mesajul Mongoliei după ce nu a pus în aplicare mandatul de arestare emis pe numele lui Putin: „Mâinile noastre sunt cam legate”
Spynews
Nu mai există șanse de împăcare! Perneș de la Mireasa vorbește despre despărțirea de Sabrina! De ce s-au separat și cum trebuie să fie viitoarea lui iubită
Spynews
Ce era în plicul de pe sicriul prințesei Diana pe care Harry a scris "mami"
Evz.ro
Generalul Dumbravă a depus în dosarul de la DNA o înregistrare cu denunțătorul Hideg
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Familia lui Radu Brînzan, polițistul care a murit în timp ce tundea iarba în curte, nu va primi pensia de urmaș
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Pisica Vasi ar fi fost găsită! Oana Zăvoranu intervine, și ea, în cazul mascotei aeroportului Otopeni: „Mă doare sufletul! Nu există legi care să protejeze animalele”
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor și cântăreț s-a stins. România se roagă pentru sufletul lui
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă soțul ei, din cauza monoxidului de carbon emanat de mustul în fermentație. Cei cinci copii ai soților au ajuns în grija statului
substantial.ro
Polițist din Sibiu reținut după agresarea unui șofer în trafic
MediaFlux
Pensiile se CALCULEAZĂ din nou! ANUNȚUL Șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...