Kazahstan, în pragul unei etape importante

Pentru Kazahstan, începutul acestui an nu ar fi putut fi mai diferit de tragicul ianuarie 2022. Cu puțin peste douăsprezece luni în urmă, țara se afla în mijlocul unei tentative violente de lovitură de stat orchestrată de grupuri care doreau să vadă prăbușirea națiunii. Exista o posibilitate reală ca statalitatea Kazahstanului să fie anihilată din interior, ceea ce ar fi avut efecte negative nu doar în regiunea Asiei Centrale.
Alina Costache
28 feb. 2023, 20:39
Kazahstan, în pragul unei etape importante

Din fericire, țara a reușit să-și revină după rănile provocate de evenimentele din ianuarie 2022 și să-și consolideze în continuare bazele guvernării prin schimbări politice și socio-economice. Din ianuarie 2022 au trecut douăsprezece luni, iar Kazahstanul este cu totul de nerecunoscut. Modificările constituționale adoptate după referendumul național din iunie 2022 au stabilit noi principii democratice, inclusiv un parlament mai influent, puteri prezidențiale limitate, proceduri simplificate de înregistrare a noilor partide politice, alegerea directă a akimilor (primarilor) și multe alte măsuri importante.

Mai multe inițiative politice au fost lansate începând cu luna ianuarie a acestui an. Poate cea mai semnificativă este înființarea Curții Constituționale, la care se poate adresa orice cetățean, inclusiv Comisarul pentru Drepturile Omului și Procurorul General. Curtea se va asigura că legile țării sunt conforme cu Constituția și protejează drepturile fundamentale ale cetățenilo. Elvira Azimova, primul președinte al Curții Constituționale, a ocupat anterior funcția de comisar pentru drepturile omului în Kazahstan. Acesta este un indiciu clar al priorităților și direcției Curții.

În prezent, Kazahstan se îndreaptă rapid către alegerile pentru Mazhilis (camera inferioară a parlamentului) și Maslikhate (organe reprezentative locale), din 19 martie. Aceste alegeri vor fi unice în multe privințe. În primul rând, două partide politice recent înființate vor participa la vot. De exemplu, la sfârșitul anului trecut, în Kazahstan a fost înființat Partidul Verde, care va crește gradul de conștientizare cu privire la problemele care afectează mediul – un domeniu de importanță vitală având în vedere provocările actuale legate de schimbările climatice și care îi preocupă foarte mult pe cetățenii din Kazahstan, date fiind consecințele de durată ale calamităților de mediu la scară largă provocate de om în perioada sovietică.

În prezent, în Kazahstan sunt înregistrate șapte partide, oferind electoratului o varietate de opțiuni politice. Participarea la alegeri competitive va întări sistemul multipartid prin creșterea pluralismului și influența politicii de opoziție, un obiectiv la care țara noastră a lucrat în ultimii ani. Important este că pragul pentru intrarea partidelor în Mazhilis a fost redus de la șapte la cinci procente, facilitând intrarea în parlament a partidelor de opoziție, care pot juca un rol important în creșterea responsabilității guvernului.

În al doilea rând, pentru prima dată după 2004, la alegerile pentru Mazhilis va fi folosit un model mixt proporțional majoritar, în care 70% dintre deputați vor fi aleși proporțional pe liste de partid, iar 30% prin vot majoritar în circumscripții uninominale. Aceasta înseamnă că 29 din cei 98 de deputați vor fi aleși în colegii uninominale, iar 69 pe liste de partid, conform modelului de reprezentare proporțională dintr-o circumscripție națională unică de nivel național. Alegerile pentru Maslikhate din districtele și orașele de importanță națională vor avea loc, de asemenea, conform unui sistem electoral mixt în raport de 50/50, iar pentru Maslikhat-ele de nivel inferior va fi folosit în totalitate sistemul electoral majoritar.

În plus, în buletinele de vot va fi inclusă opțiunea „împotriva tuturor”, oferind alegătorilor posibilitatea de a-și exprima dezaprobarea față de toți candidații dacă doresc acest lucru. În cele din urmă, la nivel legislativ a fost stabilită o cotă de 30% pentru femei, tineri și persoane cu nevoi speciale în repartizarea mandatelor deputaților pe listele de partid. Acest lucru asigură o reprezentare mai largă în parlament a tuturor categoriilor de cetățeni ai Kazahstanului.

Kazahstan și-a respectat angajamentul de a organiza alegeri libere, deschise și corecte. Rolul observatorilor electorali este, fără îndoială, crucial în această privință. Ca și la alegerile anterioare, inclusiv la alegerile prezidențiale din noiembrie 2022, 10 organizații internaționale și zeci de observatori din țări străine au fost invitați pentru a observa alegerile. Oficialii se așteaptă la cele mai mari misiuni de observatori electorali din partea Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a Comunității Statelor Independente.

Alegerile viitoare vor marca o altă etapă importantă în dezvoltarea democrației kazahe. Mulți nu erau siguri că țara își va reveni după tulburările din ianuarie 2022. Cu toate acestea, obstacolul a fost depășit. Pe lângă faptul că națiunea și-a demonstrat rezistența și stabilitatea noastră, țara s-a transformat prin inițiative politice și socio-economice semnificative.

Aceste alegeri nu ne vor schimba țara peste noapte, dar vor contribui la crearea unui Kazahstan echitabil – o societate prosperă și un sistem politic mai dinamic și mai competitiv. O astfel de țară va fi un partener de cooperare și mai puternic și angajat pentru comunitatea internațională, inclusiv pentru România.

Pe măsură ce lumea continuă să se confrunte cu provocările geopolitice și economice actuale, un Kazahstan stabil și prosper nu este doar în beneficiul cetățenilor săi, ci și al întregii regiuni și al tuturor partenerilor internaționali. Reformele politice, susținute de alegeri competitive, reprezintă fundamentul pe care Kazahstanul își va clădi stabilitatea și va continua să își construiască viitorul.

DailyBusiness
Călin Georgescu, candidatul acuzat de înclinări pro-ruse, impact negativ în presa internațională. A devenit subiectul principal al BBC și The Guardian!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot în diasporă – alegeri prezidențiale 2024. Topul final al voturilor românilor din străinătate! Simion, surclasat de Georgescu și Lasconi
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
Playtech.ro
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin Georgescu
DailyBusiness
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Pericolul din vacanța la cabană. Mulți turiști își riscă sănătatea și chiar viața
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Candidata USR l-a depășit pe Marcel Ciolacu
Cancan.ro
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă dispariția televiziunii!”
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Referendumul propus de Nicușor Dan: Peste 40% dintre bucureșteni au votat
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”