KazMunaiGas, proprietarul Rompetrol, dă România în judecată. Reacţia Guvernului

Grupul kazah KazMunayGas a început procedurile judiciare împotriva României, ca urmare a sechestrului pus de procutori pe activele rafinăriei Petromidia, şi încearcă o înţelegere cu autorităţile române. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că premierul Dacian Cioloş este la curent cu situaţia, dar că nu intervine în demersul procurorilor.
Filip Stan
27 iul. 2016, 07:36
KazMunaiGas, proprietarul Rompetrol, dă România în judecată. Reacţia Guvernului

UPDATE KazMunayGas a trimis Guvernului pe 25 iulie o notificare în care cere începerea perioadei de consultări cu statul român în problema sechestrului impus companiei de autoritățile judiciare, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, miercuri, într-un briefing la Palatul Victoria.

„În data de 25 iulie, (…) KazMunay a trimis o notificare de consultări, în baza tratatelor de investiții cu Olanda și Kazahstan, în care cer începerea perioadei de consultări cu statul român — și repet: de consultări, deocamdată — în problema sechestrului impus de autoritățile judiciare. Asta e o etapă precontencioasă, așadar nu s-a ajuns încă la arbitraj internațional, așa cum a apărut în ‘Financial Times’. (…) Se ocupă în acest moment Guvernul de această problemă în principal pentru a proteja interesele statului român”, a răspuns Liviu Iolu la întrebarea dacă Executivul a primit o notificare de la compania kazahă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că premierul Dacian Cioloș a discutat, în Mongolia, cu prim-ministrul din Kazahstan, Karim Massimov, în timpul discuțiilor fiind abordat și subiectul Rompetrol.

„La întâlnirea din Mongolia a premierului Dacian Cioloș s-au discutat mai multe probleme. A fost ridicată problema Rompetrol de către premierul kazah, dar nu s-a intrat în detalii. (…) Premierul român a spus că în acest moment nu poate influența statul român, autoritățile judiciare și ancheta în curs a procurorilor”, a explicat Iolu.

Acesta a făcut referire și la memorandumul privind Rompetrol, precizând că Ministerul Energiei are un calendar de implementare a acestuia.

„Ministerul Energiei are un calendar de implementare a memorandumului (…) și s-au făcut demersuri în acest sens”, a informat Iolu.

 

UPDATE KazMunayGas confirmă într-un comunicat de presă iniţierea demersului şi precizează că diferendul de arbitraj priveşte tratamentul aplicat de autorităţile române investiţiilor realizate de KazMunayGas în subsidiarele din România (Rompetrol SA, Vega SA, Rompetrol Rafinare SA şi alte companii româneşti).

În măsura în care nu se ajunge la o înţelegere amiabilă, diferendul va ajunge în atenţia Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din cadrul Băncii Mondiale sau a Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerţ de la Stockholm.

 

COMUNICAT KazMunayGas

În data de 22 iulie 2016, Compania Naţională JSC KazMunayGas (KMG) şi KMG International N.V. (KMGI) au transmis autorităţilor române o Notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investițiilor (Notice of Investment Dispute) – având ca temei prevederile Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului între Guvernul Regatului Țărilor de Jos şi Guvernul României şi ale Tratatului Cartei Energiei.

Diferendul de arbitraj priveşte tratamentul aplicat de autorităţile române investiţiilor realizate de KazMunayGas NC şi KMG International în subsidiarele din România, şi anume: Rompetrol S.A. (în prezent Oilfield Exploration Business Solutions S.A., Oilfield), Vega S.A. (Vega), Rompetrol Rafinare S.A. (RRC) şi alte companii româneşti.  

Scrisoarea companiilor KazMunayGas către Guvernul României detaliază indisponibilizarea unor active în valoare totală de peste 2,1 miliarde de dolari şi convingerea companiei că aparent autorităţile intenţionează să pună sechestru şi să naţionalizeze active care au generat un beneficiu extraordinar pentru economia României şi oameni. Companiile membre KazMunayGas au investit deja în jur de 4 miliarde de dolari (inclusiv preţul de achiziţie al Grupului de către KazMunayGas NC) în România şi au planuri de a direcţiona alte câteva miliarde în fonduri către unităţi de producţie şi comunităţile unde Grupul operează.

Azamat Zhangulov, Vice Preşedinte Senior al KMG International a declarat astăzi: „Suntem mereu disponibili să îi explicăm Guvernului României nevoia ca investiţiile noastre să fie protejate, în baza cadrului legislativ în vigoare. Ne menţinem angajamentul de a ne continua investiţiile în România şi de a dezvolta în continuare pe baza premiselor deja existente. Totuşi, nu putem investi şi mai mult capital dacă autorităţile nu demonstrează respect pentru lege. Dacă nu va fi găsită nicio soluţie, suntem obligaţi să utilizăm toate mijloacele legale pentru a ne apăra drepturile şi a obţine compensaţii, incluzând arbitrajul internaţional împotriva statului român. Totuşi, sperăm sincer că o soluţie amiabilă poate fi încă găsită, care să ne permită să ne continuăm investiţiile în România astfel încât să contribuim la obiectivul României de a deveni un hub energetic important în regiunea Mării Negre”.        

Dacă după depunerea Notificării formulate in baza tratatelor privind protejarea investițiilor (Notice of Investment Dispute) nu se va ajunge la o înţelegere între KMG şi România, cazul va fi deferit şi va fi rezolvat de Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din cadrul Băncii Mondiale, cu sediul în Washington, D.C., sau Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerţ de la Stockholm, în concordanţă cu prevederile tratatelor şi cu soluţiile şi măsurile pe care companiile KMG ia în considerare să le obţină.

Transmiterea Notificării formulate în baza tratatelor privind protejarea investițiilor reprezintă primul pas procedural care ar putea conduce la o dispută de arbitraj între un investitor și țara unde acesta a realizat investiția.

Pe scurt, în concordanță cu tratatele menționate mai sus, statele care au aderat și au devenit parte a unor astfel de tratate beneficiază de o serie de drepturi relative la investiții menite să încurajeze procesul investițional și să creeze un mediu legal corect, echitabil și nediscriminatoriu, iar, de cealaltă parte, să asigure cadrul pentru deținerea și înstrăinarea investițiilor fără perturbări, într-un mod legitim şi paşnic.

_____________

Grupul kazah a trimis Guvernului României o notificare notice of investment dispute, primul pas într-un proces internaţional de arbitraj, cu care de altfel grupul kazah a ameninţat Guvernul României după sechestrul pus de procurori asupra activelor rafinăriei Petromidia, în dosarul Rompetrol 2. 

La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vânzarea unui pachet de 51% din acțiunile KMG International, unde este acționar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari. Câteva zile mai târziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia și pe bunurile mobile și imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari și 34.941.924 de euro, în dosarul Rompetrol II.

„România își utilizează puterea guvernamentală pentru a submina o tranzacție și a renaționaliza activele”, se arată în scrisoarea trimisă Guvernului român.

KazMunayGas respinge acuzațiile formulate de procurorii DIICOT susținând că a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007, la câțiva ani după încheierea privatizării și, de asemenea, a avut aprobarea autorităților române.

„Acest dosar nu are nicio legătură cu noi”, a declarat directorul general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev.

Potrivit acestuia acțiunile statului român au dus deja la amânarea încheierii tranzacției cu CEFC, din luna octombrie până la finele acestui an.

„În aceste condiții, nu este posibilă finalizarea tranzacției”, a subliniat Daniyar Berlibayev.

Problemele KazMunayGas cu justiția din România scot în evidență modul în care scăderea prețului la petrol obligă compania petrolieră kazahă să-și revizuiască planurile de expansiune internațională.

KazMunayGas a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007 cu speranța că aceasta va fi parte dintr-o rețea mai mare de active, care să proceseze petrolul provenit de la zăcământul Kashagan. Însă, nouă ani mai târziu, producția la Kashagan nu demarase, iar KazMunayGas a investit aproximativ patru miliarde de dolari în activele din România, care, potrivit tranzacției cu CEFC, sunt evaluate la 1,3 miliarde de dolari.

Potrivit termenilor acordului semnat de KazMunayGas și CEFC, cele două companii au promis că în viitor vor face investiții de trei miliarde de dolari, însă, în prezent, acestea se uită mai degrabă la Georgia și Bulgaria decât la România, a declarat vicepreședintele KMG International, Azamat Zhangulov.

KMG International este o companie care desfășoară operațiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 15 țări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploiești — cea mai veche unitate de profil în funcțiune (1905), dar și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și trei stații de îmbuteliere GPL, șapte depozite.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Dispar bidoanele de plastic. UE le schimbă pentru totdeauna
Capital.ro
Călin Georgescu câștigă alegerile! Anunțul care a îngrozit România. Au venit datele acum
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Decizie istorică luată de SUA. Se retrage dintr-un acord mondial
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiază de ele. La ce sume s-a ajuns
Cancan.ro
Marian, un tânăr de 20 de ani din Năvodari, a fost dat dispărut pe 17 ianuarie 2025. Ireal unde a fost găsit acum
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
România a înlemnit. Decizia cu care Călin Georgescu vrea să ajungă președinte
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Donald Trump critică grațierile lui Joe Biden, dar se pregătește să ierte inculpații atacului asupra Capitoliului
MediaFlux
Mesaje INTERZISE pe Facebook, X, YouTube și Google! UE a ANUNȚAT SCHIMBAREA Se
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acuzații de corupție la conducerea Hidro Prahova – Cum se scufundă o companie cu pierderi de milioane și salarii de lux