Kelemen, despre decizia CCR în cazul liceului Romano-Catolic: Reprezintă un mesaj extrem de dur în 2018 din partea CCR

Preşedintele UDMR, Keleme Hunor, a declarat, luni, că decizia prin care legea de înfiinţare a Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş a fost declarată neconstituţională reprezintă „un mesaj extrem de dur în 2018 din partea CCR”. Kelemen Hunor a precizat că respectă decizia, dar nu poate accepta argumentele, urmând să aibă o întâlnire cu reprezentanţii Bisericii Catolice şi cu reprezentanţii părinţilor, pentru a vedea ce vor face mai departe.
Filip Stan
19 mart. 2018, 15:38
Kelemen, despre decizia CCR în cazul liceului Romano-Catolic: Reprezintă un mesaj extrem de dur în 2018 din partea CCR

“Comunitatea aşteaptă aplicarea drepturilor consfinţite prin Constituţie, dacă nu se poate prin autoritatea locală şi s-a demonstrat că nu se poate, de la Guvern, de la Parlament. Este un mesaj extrem, extrem de dur în 2018 din partea Curţii Constituţionale, instituţie fundamentală a unui stat de drept către o minoritate, către comunitatea maghiară, către elevi, către copii, către părinţi, care spune că nu aveţi dreptul să aveţi o şcoală. Nici Parlamentul, nici autorităţile locale nu au reuşit să înfiinţeze o astfel de şcoală. În rest, sunt poveşti de adormit copii”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus că respectă decizia CCR, dar nu poate accepta argumentele, afirmând că urmează să aibă întâlniri şi cu reprezentanţii Bisericii Catolice şi cu reprezentanţii părinţilor, pentru a vedea ce vor face mai departe.

„Eu respect decizia CCR de fiecare dată, când îmi place şi când nu-mi place, dar nu pot să accept aceste argumente şi modul în care au fost prezentate de preşedintele Curţii Constituţionale. Ne vom întâlni cu reprezentanţii Bisericii Catolice şi cu reprezentanţii părinţilor, vom vedea care este următorul pas după ce va apărea şi motivarea Curţii Constituţionale. Încă o dată, PNL şi PMP au arătat faţa adevărată a partidelor respective. Şi CCR a demonstrat, încă o dată, că România nu este stat model în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale. Într-un stat model nu se ia o astfel de decizii, nici măcar nu ar fi trebuit să ajungem la CCR fiind vorba despre o şcoală, despre o instituţie în care se predă limba maternă. Şi această minoritate are nevoie de elite, fără şcoli nu ai cum să produci elite”, a continuat acesta, citat de News.ro.

Citeşte şi: Orban, despre decizia CCR în cazul Liceului Romano-Catolic: Kelemen Hunor să îşi ceară scuze

Întrebat de ce nu poate fi înfiinţat acest liceu prin autorităţile locale, nu printr-un proiect de lege, Kelemen Hunor a spus: „S-a înfiinţat o dată, după aceea, anul trecut au fost trei, patru hotărâri votate cu majoritate, dar niciuna nu a fost semnată de secretarul primăriei şi directorul care răspunde de şcoli. Dacă ei nu semnează, acea hotărâre poate fi atacată în contencios administrativ. Aşa s-a întâmplat, aşa a fost de fiecare dată. Nu poţi să ieşi din acest cerc vicios dacă mergi permanent la autoritatea locală ai majoritate acolo şi după aceea te trezeşti la tribunal cu unii care ar trebui să meargă la psihiatrie, nu la tribunal şi atunci nu ai cum să ieşi din acest cerc vicios”.

El susţine că refuzul autorităţilor locale de a înfiinţa liceul a dus la depunerea unui poriect în Parlament.

„De aceea am spus că Parlamentul este cel care legiferează, este forul suprem de la care oamenii aşteaptă chestiuni care nu pot fi rezolvate în altă parte. Mă întreb şi eu: ce mai rămâne pentru această comunitate dacă nici autoritatea locală, nici Guvernul, nici Parlamentul nu sunt în stare, nu pot şi CCR respinge şi această variantă, să înfiinţeze o şcoală? Ce rămâne de făcut? Vom discuta cu părinţii şi cu Biserica Catolică, vom lua o decizie, dar acum nu ştiu care. Oricum, trebuie să căutăm o ieşire din această situaţie, fiindcă nu o să lăsăm comunitatea fără şcoală”, a mai afirmat liderul UDMR.

Totodată, într-un comunicat, UDMR susţine că decizia Curţii Constituţionale este revoltătoare.

”Suntem dezamăgiţi, comunitatea noastră este dezamăgită. Nu putem vorbi despre un stat de drept democratic  în momentul în care Parlamentul nu poate aplica drepturile minorităţilor garantate de Constituţie – a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor după decizia Curţii Constituţionale de a împiedica înfiinţarea unei şcoli romano-catolice la Târgu Mureş. În timp ce MAE se laudă cu statutul României de ţară-model, înfiinţarea unei şcoli maghiare în  această ţară, membră a Uniunii Europene, este considerată un act neconstituţional. În 2018, România nu are nici viziune, nici obiective pe termen lung. Singura explicaţie pe care o găsesc partidele de opoziţie pentru eşecul lor este naţionalismul, care se dovedeşte a fi arma lor cea mai puternică. Iar Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Partidul Mişcarea Populară (PMP)  acţionează cu atât de multă josnicie şi naturaleţe, încât foştii lideri ai PRM ar putea să înveţe de la ei, luând notiţe în prima bancă”, este citat Kelemen Hunor în comunicat.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că PNL şi PMP au făcut o greşeală atunci când au contestat la CCR înfiinţarea unei şcoli romano-catolice, şi, de asemenea, fac o greşeală atunci când folosesc orice ocazie ca să blocheze posibilitatea dialogului romano-maghiar, în 2018.

„Astăzi ei sunt cei care resping toate cererile legitime, orice măsură importantă care este în beneficiul comunităţii maghiare. Sunt ultranaţionalişti, anti-maghiari şi sunt împotriva a tot ceea ce înseamnă viitorul unor copii: nimic nu este  sfânt pentru ei, nici soarta şcolilor maghiare, nici viitorul copiilor noştri. Îşi bat joc de viitorul sutelor de copii nevinovaţi,de părinţii lor şi de profesorii maghiari”, a precizat liderul UDMR.

Curtea Constituţională a României  a admis, luni, sesizarea depusă de un grup de 50 de parlamentari PNL şi 16 parlamentari PMP privind legea de înfiinţare a Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş, cu predare exclusiv în limba maghiară.

Legea a fost atacată la Curtea Constituţională în 13 februarie, sesizarea fiind formulată de 50 de parlamentari PNL şi 16 parlamentari PMP.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că Legea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc este neconstituţională. În motivarea soluţiei pronunţate, Curtea a reţinut că dreptul de a dispune cu privire la înfiinţarea, desfiinţarea, fuziunea sau divizarea unităţilor de învăţământ de stat, confesional şi particular, preuniversitare, aparţine autorităţilor administraţiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor şcolare. Operaţiunea juridică se circumscrie domeniului de reglementare al actelor cu caracter infralegal, administrative, şi nu corespunde finalităţii constituţionale a activităţii de legiferare, care presupune reglementarea unei sfere cât mai largi de relaţii sociale generale, în cadrul şi în interesul societăţii”, se arată în comunicatul CCR.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Construcția unui pod istoric în România. Lucrările încep sâmbătă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH