„Eu am văzut în a doua parte a anului 2013 că în proiectele importante, foarte grele, majoritatea de 70% nu a funcţionat. S-au purtat ca şi două părţi aflate în divergenţă permanent. De aceea, nici aici, eu nu am convingerea că această amendare a Constituţiei se poate face corect la Parlament şi că se poate ajunge la un prag de 50%, pentru validitate”, a declarat, marţi, Kelemen Hunor, potrivit Mediafax.
VEZI ŞI Predoiu: PDL respinge categoric comasarea europarlamentarelor cu referendumul pentru Constituţie
Liderul Uniunii a susţinut că nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere tehnic aceasta nu a fost şi nu este o soluţie corectă.
„Europarlamentarele şi, de obicei, alegerile politice nu trebuie să fie bruiate cu alte teme care nu sunt de natură politică. Dacă acum un an USL a avut o problemă cu pragul de validare a referendumului de 50% pentru modificarea Constituţiei şi au modificat Legea referendumului, eu cred că au făcut-o cu scopul de a putea amenda Constituţia, fiindcă e greu să ajungi la 50%. Nu ştiu ce s-a schimbat la începutul anului 2014. Atunci nu mai există această temere, acest argument sau ei se gândesc să nu fie validă amendarea Constituţiei şi atunci rămâne doar o temă de campanie, rămâne un instrument pentru a deturna atenţia de la temele europene. Nu înţeleg cum au ajuns la o astfel de concluzie cei de la guvernare, coaliţia USL”, a spus Kelemen Hunor.
El a precizat că UDMR nu susţine organizarea simultană a alegerilor europarlamentare şi a referendumului pentru validarea proiectului pentru amendarea Constituţiei.
„Din punct de vedere politic, eu zic că nu e bine, pentru că atunci temele europene vor fi puse în paranteză, vor fi umbrite de scandaluri şi de discuţiile legate de Constituţie şi de temele interne, ceea ce nu este în regulă”, a a adăugat liderul UDMR.
Kelemen a menţionat că, din acest punct de vedere, există şi o recomandare pentru statele membre să nu îşi organizeze odată cu alegerile europarlamentare alte tipuri de scrutin, indiferent dacă este vorba despre alegeri interne, locale, parlamentare, prezidenţiale, ori alt tip de referendum pe teme de interes naţional.
„Recomandările pentru ţările membre rămân la nivel de recomandare, dar, dacă ai intrat într-un club, respecţi şi recomandările, nu numai lucrurile obligatorii. Din acest punct de vedere, România ar trebui să se comporte ca un membru care şi-a luat rolul şi poziţia în serios. Din punctul nostru de vedere, şi această recomandare are o valoare foarte importantă”, a afirmat Kelemen Hunor.
El a subliniat că, deocamdată, în Parlament nu a fost adoptat proiectul de revizuire a Constituţiei.
„Încă nu a fost trimis, după câte ştiu eu, la Comisia de la Veneţia. Toată lumea spunea că va ţine cont de sugestiile comisiei. Cum va face USL ca să îşi respecte cuvântul dat nu ştiu, nu văd posibil până în 25 mai să fie făcut acest demers. Nu au fost discutate observaţiile de la Consiliul legislativ, trebuie discutate şi observaţiile de la Curtea Constituţională înainte a intra în dezbaterea parlamentară, unde, cu 70%, poţi să votezi orice”, a mai declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.