Kelemen Hunor a explicat cum vor fi făcute modificări în privinţa cheltuielilor statului şi a dimensiunii aparatului bugetar.
„La rectificare veți vedea o restrângere a cheltuielilor în zona bunuri și servicii cu vreo 20% din start. Veți vedea, am început discuțiile, se pregătește rectificarea, va fi în august, undeva la începutul lunii august, și veți avea și această știre când vom ajunge acolo, se va reduce cheltuiala statului”, a explicat vicepremierul Hunor, la postul B1TV.
Kelemen Hunor a vorbit și despre dimensiunea aparatului bugetar.
„Noi deja am oprit angajările până anul viitor, deci nu vor fi angajări. Din ceea ce văd eu, sunt zone care sunt prost plătite în continuare, cultura, educația, inclusiv cercetarea, vorbesc de ministere, de zona centrală și nu numai, și sunt zone subpopulate, se vede acum cum migrează oamenii dintr-un minister într-un alt minister și nu atragem de pe piață oameni specialiști pentru PNRR, pentru programele operaționale din perioada de programare care începe anul viitor”, a menţionat liderul UDMR.
„Este în lucru deja și salarizarea unitară, fiindcă aici, iarăși, trebuie să spunem foarte clar că sunt anumite sectoare unde, dacă pe termen lung nu reușim să rezolvăm ceva, vom avea probleme, și asta e educația. Tot timpul dau acest exemplu. Nu se poate să nu investești în educație, să nu investești în profesori, să nu investești în infrastructură mult mai mult decât am făcut până acum. Din acest punct de vedere, și banii care vor fi colectați trebuie să meargă la educație, o parte, și într-o sumă foarte mare, într-un procent mult mai mare decât până acum”, a mai spus Kelemen Hunor.
Europa s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă din ultimii 60 de ani, a avertizat Kelemen Hunor.
„Va fi o iarnă grea şi sper că noi nu vom avea probleme cu gaze, dar vor fi mai scumpe, asta este clar, asta este situaţia. Noi am adoptat o lege mai devreme prin care stabilim preţurile până în aprilie 2023, ca să trecem peste iarnă, că noi am estimat că va fi o iarnă grea, la fel şi pentru curentul electric. Dar, aşa cum se conturează peste tot în Europa, va fi o iarnă grea, poate cea mai grea iarnă din ultimii 40-50-60 de ani chiar, pentru toată Europa, din păcate. Noi putem asigura cam 80% din necesităţile României pe piaţa gazelor naturale, dar în jur de 2 miliarde de metri cubi trebuie să cumpărăm şi noi de pe piaţă şi, dacă nu cumpărăm, atunci sigur avem o altă problemă, dar eu sunt convins că vom avea gaze, vom avea curent electric şi, prin compensare, reuşim să trecem cât de cât iarna. Dar ar fi foarte, foarte greşit să spunem că totul e OK, totul e roz, ne aşteaptă o iarnă uşoară”, a afirmat Kelemen Hunor la postul B1 TV.
Citeşte şi: Kelemen Hunor: Urmează poate cea mai grea iarnă din ultimii 60 de ani pentru Europa