Kelemen Hunor anunţă restructurări în sistemul public. Liderul UDMR spune că vor fi reforme în toate segmentele importante, dar nu la nivelul celor din anul 2010.
„Vor fi reforme în toate segmentele importante și în unele zone vor fi restructurări de a reduce și numărul de personal. De exemplu, situația din Primăria Generală, primarul deja a început o reformă. Noi am lansat în dezbatere publică desființarea inspectoratelor de stat în construcții, cele regionale. Nu e nevoie de dublarea celor județene la nivel regional. Astfel de situații vor apărea în toate domeniile, dar asta nu înseamnă că vor fi disponibilizări generale cum au fost în 2010 când era criza economică globală.
Reforme și restructurări vor fi, iar acest lucru va însemna și o schimbare de perspectivă în ceea ce privește numărul de angajați. În Educație sunt foarte multe posturi libere, în Sănătate ai nevoie și e necesar un personal“, a precizat Hunor.
Premierul Florin Cîţu a afirmat că bugetul pentru 2021 porneşte de la criteriul – „fără risipa banului public” şi a adăugat că salariile în administraţia publică s-au dublat în 4 ani, însă nu a văzut şi ca performanţa să se dubleze.
Şeful Guvernului a adăugat că trebuie să vină cu un program de restructurare, companiile de stat care au pierderi, dacă vor să mai fie susţinute de la buget şi a oferit exemplul TAROM care se restructurează şi primeşte în continuare finanţare.
„Bugetul este o provocare pentru orice coaliţie, mai ales că sunte oameni politici. Am spus clar care sunt criteriile de la care pornim cu bugetul pe anul acest – fără risipa banului public. V-am dat câteva exemple – cheltuielile de personal s-au dublat în 4 ani de zile şi nu cred că performanţa celor care dublează în administraţie publică s-a dublat în această perioadă. De aceea în acest an am vorbit de câteva reforme. Una dintre reforme este o reaşare a legii salarizării unitare, în care să legăm veniturile celor din administraţia publică de performanţă. Este momentul să facem acest lucru, nu doar să promitem că vom creşte salariile în fiecare an şi fără să cerem ceva la schimb. Nu o cerem doar noi, o cer românii. Toţi românii vor un aparat public performant. Şi nu trebuie să ne fie frică să spunem acest lucru. De aici pornim cu acest buget, pe de o parte”, spunea Cîţu în urmă cu o lună.
Citeşte şi: Buget 2021. Cîţu anunţă restructurări şi oprirea hemoragiei banului public”