„În condiţiile date, cam după o lună de la învestirea Guvernului, acest proiect de buget poate fi considerat un proiect bun, cu toate neajunsurile şi cu toate problemele care apar pe parcurs”, a declarat, la RFI, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
El le recomandă parlamentarilor UDMR un vot pozitiv asupra bugetului: „Noi am propus câteva amendamente nu extrem de semnificative în ceea ce priveşte sumele. Vom avea discuţii în grup, o decizie vom lua probabil luni, eu nu vreau să luăm o decizie până nu vedem dezbaterile în comisiile de specialitate şi în comisia de buget-finanţe, să vedem raportul final. Dar eu, în mare, aşa cum am văzut până acum acest buget, aş recomanda colegilor un vot pozitiv”.
Întrebat care este amendamentul la care ţine UDMR cel mai mult, Kelemen Hunor a răspuns: „Sunt câteva amendamente, cele pe infrastructură mare, centurile ocolitoare sunt cele mai importante. Şi la educaţie noi avem o propunere, care exista şi în bugetul anului 2015, dar din motive procedurale nu s-a finalizat – un centru de pregătire pentru cadre didactice la Oradea, ceea ce trebuie finanţat”.
Miniştrii sunt aşteptaţi vineri la comisiile de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului pentru avizarea proiectului bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe 2016, urmând ca apoi comisiile de buget să finalizeze raportul până la începutul săptămânii viitoare.
Comisiile de buget vor analiza proiectul începând de vineri după-amiază şi în weekend, inclusiv duminică, ora 18.00, astfel încât raportul să fie depus luni, la ora 10.00, la Birourile Permanente reunite. Dezbaterea în plenul reunit va avea loc luni şi marţi, iar miercuri, 16 decembrie, este programat votul final.
Premierul Dacian Cioloş a făcut, joi, pe pagina de Facebook, câteva precizări legate de bugetul de stat pe 2016, reamintind că sănătatea, educaţia şi infrastructura sunt prioritare pentru Cabinetul său, iar în finanţarea lăcaşurilor de cult ar trebui să se implice comunităţile locale şi enoriaşii.
Referitor la principiile care au stat la baza alcătuirii bugetului pentru 2016, premierul Dacian Cioloş a scris că a propus „un buget care acoperă în mod echilibrat toate necesităţile” anului viitor.
El a vorbit şi despre creşterea salariului minim pe ecomomie, despre care a precizat că nu poate lua o decizie până nu are o analiză a „impactului unei astfel de decizii”, dar şi despre pensii, spunând că majorarea cu 5 la sută începând de anul viitor este „tot ceea ce permite bugetul acum”.